3 dec. 2009

Hur kunde det hända?

Så hände det som inte fick hända. Det har under veckan blivit känt att sexuella övergrepp mot några av barnen på Frälsningsarméns förskola i Jönköping, Vårsol, har ägt rum.
Här nedan finns länkar till en del av rapporteringen från olika media, men det finns många fler rapporter.
Misstänkt sexutnyttjande på kristen förskola
Hör Britt-Marie Rossiter berätta för SR Jönköping
Hör Frälsningsarméns informationsansvarige
Lärare på kristen skola häktad för övergrepp (kyrkanstidning.com)
"Ett sånt dubbelliv är förfärligt" (svt.se)
Barn utnyttjades sexuellt på Frälsningsarméns förskola (svt.se)
Bilder på barnen i mannens dator (svt.se)
Förskollärare hade barnporr i datorn (dn.se)
Åklagaren om sexbrott mot barn (nyhetskanalen.se)
Sexbrott mot barn på förskola (nyhetskanalen.se)
”Pedofili är en sjukdom som kan behandlas
Hans offer: dagisbarn (aftonbladet.se)
Ett misstänkt samtal anmäldes aldrig (svt.se)
Nekar till övergrepp men erkänner barnporr (svt.se)

Hur kunde det hända är det många som frågar sig. Och detta trots att Frälsningsarmén förmodligen har det mest ambitiösa program för att förebygga sådana händelser. Dagen skriver: "Frälsningsarmén arbetar med ett koncept som heter "I trygga händer", vilket går ut på att förebygga övergrepp inom barn- och ungdomsverksamheten. Alla som ska vara ledare för barn, såväl ideella som anställda, måste gå en kurs i ämnet för att få bli ledare. "

En annan fråga som dyker upp är om det inte varit till någon nytta att utbilda samtliga ungdomsledare inom Frälsningsarmén för att förebygga att det som hände inte skulle få hända.

Naturligtvis har det varit till nytta. Och varje organisation som arbetar med barn är skyldig att på alla möjliga sätt förebygga att övergrepp mot barn inte ska kunna förekomma. Men hur mycket man än förebygger kan man aldrig vara säker på att övergrepp inte kan förekomma.

-Bankerna arbetar ständigt för att förbättra säkerheten på bankerna. Och det måste de fortsätta att göra. Men bankrån förekommer i alla fall.
-Man arbetar ständigt för att förebygga att bränder inte ska blossa upp. Och om de trots allt blossar upp ska man förebygga att någon blir skadad. Men bränder förekommer och människor blir skadade.

Hur mycket man än arbetar med förebyggande arbete kan man aldrig vara helt säker på att inget ont vill hända. Men en så tragisk händelse som den som hänt på Vårsol kommer naturligtvis inte helt plötsligt. Innan man begår sådana handlingar har man ofta matat sitt tänkande med destruktiva tankar och bilder. Den man som gripits påstås ha haft 150.000 pornografiska bilder i sin dator. Redan hundra bilder är en stor mängd, tusen bilder en oöverskådlig mängd, och 150.000....

De bilder och tankar som vi tillåter oss att ta in kommer på olika sätt att påverka vem vi är och vad vi gör. Det ligger mycket i bibelordet: "När så begäret har blivit havande föder det synd, och när synden är fullmogen föder den död. Bedra inte er själva, mina älskade bröder. " (Jakob 1:15-16 FB).

Vi påminns ständigt om hur viktigt det är vad vi matar våra tankar med. Om vi inte är vaksamma blir vi mer och mer fångade i vår tankevärld, den ena gränsen efter den andra passeras och det kan sluta med att vi inte längre kan kontrollera våra handlingar.

Det som skett är naturligtvis djupt tragiskt och kommer att påverka många människors liv lång tid framöver. För många under hela livet.

Vi får alla omsluta de drabbade med våra förböner. Barnen, familjerna, kollegorna och alla övriga närstående.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är inte speciellt förvånad. Jag blev själv utsatt för det av min kårledare när jag var barn. När jag som vuxen sökte stöd hos ledningsrådet, fick jag kalla handen. Det finns flera pedofiler inom rörelsen och dom skyddas av FA:s ledning.

G. sa...

Oerhört tragiskt att höra, även över "anonyms" erfarenhet som t.o.m "fick kalla handen" da han som vuxen sökte stöd hos ledningsradet!

Finns det verkligen fortfarande pedofiler inom rörelsen "som kan fortsätta sin verksamhet", eftersom de skyddas av sin ledning?
Svart att tro, men jag tror pa vad "anonym" skriver!

Pedofilerna borde "ta ansvar" för vad de gjort och inte "skyddas" av ledningen. Vi bör inte "stena" pedofilerna, men de bör ta ansvar för vad de gjort!
P.s Hoppas anonym fatt stöd pa annat hall! God bless You!