18 sep. 2016

Tidig söndagsmorgon den 18 september

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen. Den här veckan har vi varit i Mosjöen. Det ligger i höjd med Kittelfjäll i Sverige.

De gamla delarna av Mosjöen
Under besöket tog vi en promenad i de gamla delarna av staden (eller är det by?). Det var som att föras tillbaka hundra år i tiden. Där fanns den gamla bensinstationen kvar, även om den inte sålde bensin längre (se bilden ovan). Då vi passerade bensistationen berättade jag historien om den gamle mannen som tankade. Den som tankade vid sidan av honom beklagade sig över att bensinpriset hade gått upp så väldigt mycket den sista tiden (Jag kommer ihåg att jag följde med pappa och tankade på Valhallavägen i Stockholm då jag var liten. Då kostade bensinen 68 öre/litern på IC).

Nåväl, då svarade den gamle mannen att han inte hade märkt att bensinen hade gått upp i pris. Den som tankade vid sidan av honom utbrast förvånat: "Har du inte märkt att bensinpriset har gått upp!"
Nej, svarade den gamle mannen: "Nej, jag har alltid tankat för hundra kronor och det kan jag ju fortfarande göra."

På tal om bensinstationer kommer jag ihåg min morbror i Tranås som arbetade på Boqvists begravningsbyrå i ena änden av Storgatan i Tranås. Begravningsbyrån hade en ovanlig affärskombination. Utanför begravningsbyrån fanns det en bensinpump, jag tror det var av märket BP, som ägdes och drevs av begravningsbyrån. Så vid sidan av att förbereda sig för olika begravningar sprang man ut på Storgatan och fyllde på bensin till dem som behövde. Min morbror hette förresten Hedström och på grund av hans yrke kallades han ibland för "likström" av den lokala humorn.

Tillbaka till Frälsningsarmén i Mosjön. På torsdagskvällen hade vi möte på kåren och efter mötet gick vi tillsammans ut till torget, ställde oss i ring och höll varandra i händerna och bad till Gud om välsignelse och väckelse över staden. Några människor som var ute på en sen promenad i mörkret undrade säkert vad det var som hände på torget. De skulle bara veta! Det som hände hade med Gud att göra och Gud talade till och med profetiskt till oss under bönestunden.

Men nu är det helg och på Jelöy pågår FA-cup i fotboll. 33 lag med anknytning till Frälsningsarmén deltar och detta är ett återkommande arrangemang i september. Som vanligt deltar ett lag från Sverige. Det är två av våra söner och deras kamrater som spelar i laget. Yngste sonen har fyllt en minibuss och åkt från Stockholm och mellansonen, som är fotbollslärare på Jelöy Folkhögskola har med några vänner. Den svenska laget heter som vanligt "Svea Rike" (se bild nedan). I eftermiddag får vi veta hur det gått.

FA-cup inleddes på lördagen med tal av stadens borgmästare och musik av FTH (Frelsesarmeens Territoriale Hornorketser).

Samtidigt som FA-cup i fotboll var det stor konsert i den angränsande Jelöy-kirken. Ett av barnbarnen hade premiär att sjunga i den stora barnkören, så vi fick missa en av matcherna på fotbollsbanan för att hinna med kyrkokonserten (se bild nedan).

Nu är det söndagmorgon och snart dags att gå på mötet. Idag blir mötet på fotbollsplanen med flera hundra fotbollsspelare och så alla vi andra.

Sen är det dags för en ny vecka. För vår del börjar det med en resa upp till nordöstligaste Norge och en Lärjungaträningskurs för Frälsningsarmén Ungdomsteam "Polarteamet".

Ha en välsignad vecka!
Peter Baronowsky
Delar av "FA-rike". Med två söner och ett barnbarn
Kyrkokonsert med barnkörerna och ett barnbarn

Inga kommentarer: