4 dec. 2022

Tidig söndagsmorgon i adventstid den 4 december

 

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

De flesta vet att advent betyder ankomst. Men vad är det vi egentligen väntar på?
Adventstexterna och adventssångerna påminner oss om olika aspekter på Jesu ankomst:

JESU FÖDELSE
Naturligtvis handlar det om Jesu födelse, men det firar vi huvudsakligen lite närmare själva julhelgen.

JESUS RIDER IN I JERUSALEM
I advent är detta ett huvudtema. Vi läser och sjunger om Jesus som rider in i Jerusalem. Det är egentligen en berättelse som hör hemma i påsktiden. Men den passar bra även i advent. Det är till och med så att den händelsen är den dominerande händelsen i adventssångerna och bibeltexterna. 

JESUS SKA KOMMA TILLBAKA
Detta är det dominerande temat genom hela Nya Testamentet. Även detta perspektiv möter vi i adventstexterna och Jesu återkomst passar naturligtvis mycket bra i advent som handlar just om att Jesus kommer.

JESUS KOMMER TILL OSS JUST NU
Då Jesus ska lämna sina lärjungar säger han till dem att det bästa som kan hända lärjungarna är att Jesus ska lämna dem. För då kommer han till oss genom den Helige Ande (Joh 14:15-26). Jesus säger att Fadern och Jesus kommer att bo hos oss genom den Helige Ande (vers 23).

- Jesu födelse är ett historiskt faktum och det kan vi inte göra något åt.
- Att Jesus red in i Jerusalem är också ett historiskt faktum och det kan vi inte heller göra något åt.
- Att Jesus ska komma tillbaka är också ett historiskt faktum även om det ännu inte har skett. Han kommer tillbaka antingen vi väntar hans ankomst eller ej.
- Men att Jesus kommer till oss är något som händer just nu. Vad gör du med det?

De som levde samtidigt med Jesus missade det. "Han kom till sitt eget och hans egna tog inte emot honom" (Joh 1:11). Vad kommer det att stå om oss? Då och nu gäller samma villkor: "Alla som tog emot honom gav han rätt att bli Guds barn" (Joh 1:12).

Och du som har varit kristen länge. Öppna ditt hjärta för Jesus i adventstid och låt hans glädje och kraft fylla dig. Låt det bli ett nytt advent i ditt liv!

Och så några ord om veckan som gått. Jag tror inte att jag någon gång tidigare har spelat advents- och julsångerna så många gånger som i år.
- I torsdags satte kåren i Västerås ut sin julgryta igen. Jag var grytvakt en av timmarna och naturligtvis spelade jag jul- och adventssånger på egen hand. Du anar inte hur många julsånger man hinner spela under en timme. Folk var glada och var de med att stötta kårens sociala verksamheter under advent och jultid.
- torsdags kväll var Rut och jag på musikkårens övning. Vi övade huvudsakligen inför musikgudstjänsten den 18 december klockan 14:30. Rut kommer att leda gudstjänsten och jag kommer att tala.
- i fredags åkte vi till Sala för att spela på kårens julbasar. Vi var sex musikanter från Västerås som spelade jul- och adventssånger i en timme framför kårens dörrar. Bland dem som lyssnade fanns en man som frågade om vi inte kunde spela "Framåt Kristi stridsmän! Upp till helig strid".  Jag trodde inte att vi hade med oss annat än noter på julsånger, men vi lyckades hitta noterna till den önskade sången, och mannen blev lycklig och kanske rörd. Jag vet inte vilka minnen mannen hade som förknippades med den sången.
- i lördags var det dags att spela vid julgrytan i Västerås. Denna gång tillsammans med musikkåren. Musikkåren ställde upp med två grupper. I den första gruppen ingick jag. Efter en timme kom kårens kör för att sjunga vid grytan och efter det kom den andra gruppen från musikkåren för att spela en timme.
- idag är det söndag och som vanligt har kåren i Västerås sin gudstjänst 14:30. Idag är det familjefest med juniorsoldatinvigning. Finns du i närheten är du välkommen.

En sak till:
Varje måndag och torsdag i december kommer vi att presentera en bok från vårt utbud som vi säljer med 20 procents rabatt. Det blir sammanlagt sju böcker. Den första boken presenteras i morgon. Jag är ganska säker på att du inte kan köpa dessa böcker billigare någon annanstans. Du hittar vår blogg och Facebook på www.rupeba.se.

Med önskan om en välsignad vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: