26 feb. 2010

Kristendomens särställning

Jag såg i veckan ett debattprogram på SVT2 om Skolverkets förslag till omformulering av läroplanen där man tar bort skrivningen om kristendomens speciella ställning. Du kan se programmet här.

Det känns så underligt att höra att människor blir indignerade över att kristendomen har mer framträdande plats i undervisningen än de andra religionerna.

Den svenska skolan har naturligtvis som uppgift att undervisa om hela världen. Men skolans närmiljö har alltid och bör alltid ha en särställning.

Blommorna som växer på ängen utanför skolan har en särställning framför blommor man kan hitta på Himalayas höjder.

Djuren utanför knuten har en särställning och studeras mer ingående än kängurun från Australien.

De svenska floderna har en särställning i geografin jämfört med floderna i Sydamerika.

Den svenska historein har en särställning jämfört med Afrikas historia.

Principen är att man måste kunna och förstå den närmiljö man dagligen lever i mer än avlägsna fenomen, som man kanske aldrig kommer i kontakt med.

Utanför skolan finns förmodligen en kyrka. Det finns mellan tre och fyratusen kyrkor i Sverige. Att påstå att det är inte är viktigare att känna till vad den kyrkan står för än att känna till de olika gudarna inom hinduismen är bara dumt.

Kristendomen har en särställning i Sverige. Ca sju miljoner svenskar är medlemmar i en kristen kyrka. Att inte erkänna att kristendomen har en särställning är att förljuga verkligheten.

/PB

Dagen SvD  Hallands Nyheter  Dagen

Inga kommentarer: