16 sep. 2021

UTMANINGEN 16 sep - Hes 5

 

EN ELD SKA SPRIDA SIG

Bibelläsning: Hesekiel 5

Läs bibeltexten här

"Från dem skall en eld gå ut över hela jorden" (Hes 5:4 FB)

Kapitlet talar om allt ont som drabbar Israel. Hesekiel får i uppdrag att raka av sig hår och skägg och kasta håret i elden eller sprida det för vinden.

Några få hårstrån ska Hesekiel sedan sy in i fållen på sin kappa. Dessa strån ska senare brännas och elden från dem ska spridas till hela folket.

Många år senare var det inte hårstrån utan elva apostlar. Elden föll över dem och elden spreds senare över hela världen (Apg 2).

Gud behöver också idag människor som han kan brinna i. Han kallar också idag människor som ska sprida elden över världen. 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Låt en väckelsens eld spridas över jorden. Låt den börja hos mig. 

____________________

Innehåll kapitel 5:
Dom över Israel

Kommentar:
I kapitel 5 uttalas en dom över Israel för deras avfall från Gud och för att de vanhelgat Guds tempel med avgudar (vers 6 och 11). Det profetiska budskapet åskådliggörs av en profetisk handling. Hesekiel rakar av sig håret och skägget och lägger det i tre lika stora delar. En tredjedel bränner han upp mitt i staden, en tredjedel ska han slå med svärd ut över hela staden, och en tredjedel ska han strö ut för vinden. Men några få strån ska Hesekiel ta undan och knyta in i flikarna på sin mantel (vers 1-4).

Senare i kapitlet kommer tolkningen av den profetiska handlingen. En tredjedel av folket ska dö av pest och hungersnöd, en tredjedel ska falla för svärd, en tredjedel ska strös ut för vinden (vers 12). 

De få hårstrån som Hesekiel gömde i sin mantel symboliserade den lilla kvarleva av gudfruktiga som Gud skulle bevara. Av dessa hårstrån ska några kastas i elden och elden ska spridas ut över hela Israels folk (vers 4).  

Till eftertanke:
Tänk om den profetian kan tillämpas även på Guds folk idag, i den sista tiden?
En liten kvarleva av trogna kristna blir berörda av elden och sprida den över hela jorden.

Inga kommentarer: