27 nov. 2022

Några bilder från tidigare julgrytor




Flickorna på Riga Första kår håller värmen genom att sjunga julsånger då det är minus 15 grader kallt i Riga (cirka år 2010? e.Kr.)


Övning inför julgrytespelning i Riga (2011?). Musikkåren hade tre medlemmar. Den tredjes närvaro markeras med ett hörn av hans notställ till höger i bilden. Han har just lämnat sin stol för att ta denna bild av resten av musikkåren. Den tredje mannen heter för övrigt Norm Beckett och han är frälsningsofficer från Australien och var ledare för vår officersskola i Riga. De övriga två är Rut och Peter.



Den här bilden är från julgrytan i Västerås. Kan vara 2018.



Här är en bild från förra årets julgrytespelning (2021). Som framgår av bilden håller sig folket på behörigt avstånd från grytan då jag spelar julsånger. Jag skulle kanske pröva att ropa ut "Lägg pengar i grytan fort. Annars spelar jag ännu en sång." Det kanske man skulle pröva...



Den här bilden vet jag inte varifrån den kommer. Men här behöver de i alla fall inte spela "I´m dreaming of a white Christmas..."


I Moss, Norge, hade vi julgrytorna inomhus i köpcentret. Det är behagligare för den som vill ge pengar och för oss som står vakt en timme åt gången. Den unga damen på bilden är ett av våra barnbarn som bodde i Norge på den tiden. Det kan ha varit 2018. 
Av bilden kan vi också lära oss att "Swish" i Norge heter "Vipps" och att "Tack" stavas "Takk".

Till slut: 
Till Sverige kom Julgrytan 1907 och redan första året kunde man bjuda 1 600 personer tack vare Julgrytan till julmiddag i Stockholm.
Redan 1908 spred sig insamlingen med julgrytan till Göteborg, Malmö och Norrköping. Där användes inkomsterna till s.k. julkorgar. Varje korg innehöll då mat för helgen till fem personer. I Stockholm delades det året ut 400 korgar. Julgrytan har därefter använts vid de flesta av landets frälsningsarmékårer. (Från Bootheum.se)




Inga kommentarer: