21 sep. 2008

Antingen-eller. Det finns två vägar

Mitt inlägg igår handlade om båd-och. Jesus kom med nåd och sanning. Och det betyder att vi inte ska välja, utan ta emot båda. Blod och eld betyder att Jesus både vill ge oss både förlåtelse och fylla oss med Andens kraft. Vi ska inte välja det ena eller det andra. Det är både-och som gäller.

Men ibland är det antingen-eller som gäller och då måste vi välja ett av alternativen, inte båda. Jesus säger t.ex. att det vi säger ska vara ja eller nej. Allt annat är från den onde (Matt 5:37).

Jesus säger också att det finns två vägar: en som leder till livet och en som leder till fördärvet (Matt 7:13-14). Här måste vi välja den ena eller den andra.

Jamen, säger många, man kan ju inte se livet i svartvitt. Man ser det ofta som ett mognadstecken hos en människa om man inte ser allt i svartvit utan kan se nyanser.Men, på många områden, uttrycker sig Jesus i svartvitt. Ja eller nej, däremellan ska det inte finnas nyanser, enligt Jesus.

Jesus säger att det finns vå vägar:
-den som leder till livet börjar med en trång port och fortsätter med en smal väg.
-den som leder till fördärvet börjar med en vid port och fortsätter med en bred väg.

Många tänker sig nog livet som om det fanns tre vägar: en smal och svår väg för missionärer, frälsningsofficerare och speciellt gudfruktiga människor, en bred och lockande väg för alla som vi tycker är ”syndare”, och till slut en väg mittemellan för vanliga, hyggliga kristna som kan ta det bästa från bägge vägarna. Det är bara det att den vägen finns inte. Det finns bara två vägar. Svart eller vitt.

Jag tror inte att människor är svarta eller vita. Vi misslyckas alla gång på gång. Det är inte människorna som är svarta eller vita, utan det är handlingar, åsikter, ord och livsval som kan vara svartvita.

Jesus säger att det finns två vägar. Människan har alltid velat gå en egen väg. Profeten Jesaja säger: "Vi gick alla vilse som får, var och en gick sin egen väg" (Jes 53:6). I dag är det vanligt att människor vill hitta på sin egen väg till livet. Man talar om min Gud, min religion, min väg, min sanning.

Men Jesus säger att det bara finns en väg som leder till livet, och han vill så gärna att du och jag ska finna den.
peppebaron
www.rupeba.se

Inga kommentarer: