22 maj 2022

Tidig söndagsmorgon i Västerås den 22 maj


Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Så är vi tillbaka i Västerås efter ett par veckors utlandsvistelse. Det är skönt att vara tillbaka i "det vanliga".

Lördagen tillbringade vi i Stockholm tillsammans med yngste sonen och hans familj. De kvinnliga delarna av familjen sprang "Tolvanloppet", ett årligt återkommande evenemang med många deltagare i alla åldersklasser. Den manliga delen av familjen (=yngste sonen) fick bära flickornas väskor medan de sprang.

Först ut var lillasyster som sprang i klassen för nio-åringar, sedan sprang storasyster i klassen för 13-åringar och till slut sprang mamman i vuxenklassen där man slutat räkna år. Alla tre gjorde naturligtvis lysande prestationer och fick varsin medalj (Bilden).

På eftermiddagen var Rut på klassfest. Det var 55 år sedan klassen tog studenten och den klassen har varit duktiga att samlas regelbundet efter det. Rut tog studenten på "Högre allmänna läroverket för gossar å Norrmalm" som i dagligt tal kallas Norra Latin. Nu kanske någon tycker att det är underligt att min fru gick på en skola för gossar, men det har till och med jag lyckats med, fast omvänt. Jag började första klass då vi bodde i Frankrike och skolan hette "Ecole communale pour fille" som betyder kommunala flickskolan. Jag har till och med med kvar mitt betyg, eller snarare intyg, från första skolåret. Det var ett fint papper med skolans namn och skolans logga, och så var det en mening som min lärare hade skrivit för hand: "Pierre pouvrait etre plus sage" som betyder "Peter kunde ha varit lite flitigare."

Då jag skulle hämta Rut efter jubileumsmiddagen träffade jag också ett par av Ruts klasskamrater som jag kände från den tiden och jag kunde inte ens känna igen dom. Klasskamraterna hade blivit så gamla.

Medan Rut var på klassfesten hängde jag med yngste sonens familj. Jag passade på att få lite hjälp av sonen med layouten på omslaget till min nästa bok som beräknas komma ut i början av höstterminen.

Men nu är det söndagsmorgon och snart dags att gå på förmiddagsgudstjänsten på Frälsningsarmén i Västerås. Nu var det längesedan vi hade möjlighet att gå på kåren (undrar om dom känner igen mig trots att jag blivit äldre sedan sist).

Ha en välsignad ny vecka,
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: