3 nov. 2008

Jesus åker buss

Det har den senaste tiden blivit en del uppståndelse kring Jesus och bussarna.

Jag skrev i går ett blogginlägg om en annonskampanj på Londons bussar som är bekostat av den ateistiska organisationen British Human Association.
http://rupeba.se/Startsidan/tabid/36/EntryID/195/Default.aspx

Texten på de röda dubbeldäckerna lyder: "Gud finns förmodligen inte. Du kan sluta att oroa dig och njuta av livet."

Jag tycker nog att sanningen närmare skulle vara den motsatta. Om Gud inte finns - då finns det verkligen orsak att oroa sig.

Resultatet av annonskampanjen blev att anmälningarna till Alpha-kurserna i landet ökade dramatiskt. Ledaren för den Brittiska Alpha-rörelsen tackar så mycket för draghjälpen och säger att det är ju precis det som Alphakurserna syftar till att få folk att fundera på om Gud finns.

Men det är inte bara i London som Jesus åker buss. Tidningen Dagen berättar att många bussar i Kanada utrustats med bibelord:
"Efter två år finns det kristna budskapet på mer än 2 000 bussar och tunnelbanor i Toronto och Burlington och man uppskattar att 200 miljoner personer sett budskapen.
- Vår reklam innehåller utvalda verser från Bibeln som är tänkta att uppmuntra och lyfta människor och samtidigt lära dem ett och annat om hurdan Gud är. Vi visar aldrig budskap som fördömer eller på annat sätt drar ned människor, säger organisationens ledare David Harrison."


Bloggaren EllenRock, som länkar till Dagen-artikeln skriver under rubriken:

"Dårarna säger i sitt hjärta: Det finns ingen Gud." Psalm 14:1
"Bibeln försöker aldrig bevisa Guds existens. Det skulle vara som om en historiker försökte bevisa att det finns en dåtid eller en mattebok som ska bevisa att 1+1 är 2. För de bibliska författarna är Guds existens grundläggande och förvånansvärt uppenbar. Många människor har under årens lopp försökt hitta på smarta sätt för att bevisa Guds existens. Det kanske kan ha sina poänger, men det är ändå värt att minnas att Bibeln som sträcker sig över tusentals år och innehåller berättelser om en mängd olika sorters människor som inte trodde på Gud, trots det inte presenterar argument för Guds existens."
http://ellenrock.blogg.se/2008/november/gud-existerar.html

Men om Jesus är välkommen på bussarna i Kanada, så är han inte alltid lika välkommen i den akademiska världen.

Jag har tidigare skrivit om vilken uppståndelse det blev då Lunds universitet skulle tillsätta en rektor som tidigare hade varit pingstvän.
Kristofobin under vetenskapens täckmantel - Vad är det som händer inom akademien i Lund?
http://rupeba.se/Startsidan/tabid/36/EntryID/123/Default.aspx

Jag har också tidigare kommenterat den engelska professorn som fick avgå för att han föreslog att man skulle ta upp debatten om skapelseläran i klassrummen.
"Håller inte evolutionsläran för en kritisk granskning eftersom den måste hävdas med maktspråk?"
http://rupeba.se/Startsidan/tabid/36/EntryID/135/Default.aspx

Kristers blogg - Gluefox skriver i ett inlägg med titeln:
"Kristofobin breder ut sig"
http://gluefox.blogspot.com/2008/11/kristofobin-breder-ut-sig.html
"Vem vet vad framtiden bär i sitt sköte. Kanske kommer troende kristna (kan det finnas några andra kristna?) att förbjudas att verka som lärare, läkare, piloter etc. Man kanske befarar att en kristen pilot ber till Gud i stället för att försöka rädda ett störtande plan.
När företrädare för vetenskapen försöker framställa vetenskapen som inneboende ateistisk, har de slagit in på en farlig väg. Vetenskap riskerar då att bli ideologi. Ett av många medel för att avkristna samhället. Just nu är trycket att vara politiskt korrekt när det gäller intelligent design och religion oerhört starkt. På sikt kommer detta antagligen att slå tillbaka på ateisterna själva, helt enkelt därför att de har fel. Till slut kommer människor att reagera över de överdrivna anspråk på tolkningsföreträde som ateismens representanter har.
Oavsett vilken världsbild jag har, skall detta inte påverka min vetenskapliga integritet. Vetenskapen är en metod, vars regler formulerats av människor. Definitionsmässigt utesluter man allt som kan störa vår förmåga att dra säkra slutsatser. Därför har det övernaturliga ingen plats i vetenskapens modeller. Men inte heller ateismens världsbild har någon plats i dessa modeller. Huruvida det finns en övernaturlig verklighet eller ej, är en fråga som helt ligger utanför vetenskapens domän. Vetenskapen är definitionsmässigt oförmögen att se Gud. Detta är emellertid ingen brist hos Gud. Det är en brist hos vetenskapen."

Sammanfattningsvis kan jag bara konstatera att Jesus är välkommen att åka buss, men inte lika välkommen i den akademiska världen. Men jag tror nog inte att Jesus är så intresserad av att åka buss eller att göra karriär i den akademiska världen.

Men jag råkar veta vad Jesus är intresserad av och det är att få komma in i ditt och mitt hjärta. Han är till och med så intresserad av det att han gav sitt liv för att du ska bli frälst och bli ett tempel för den Helige Ande. Om han får bo i ditt och mitt hjärta kan han säkert till och med tänka sig att göra en och annan busstur tillsammans med oss och till och med ett och annat besök i den akdemiska världen tillsammans med oss.

Och samtidigt som de röda bussarna i London skriker ut att du inte behöver oroa dig, därför att Gud förmodligen inte finns, så säger nämnda Gud till dig och mig:
"Gör er inga bekymmer, utan när ni åkallar och ber, tacka då Gud och låt honom få veta alla era önskningar. Då skall Guds frid, som är mera värd än allt vi tänker, ge era hjärtan och era tankar skydd i Kristus Jesus." (Fil 4:6)

peppebaron

Inga kommentarer: