30 aug. 2009

Gift er!

Det är inte vanligt att Dagens Nyheters ekonomisidor ger några tvärsäkra råd. Man brukar normalt vara lite mer försiktig i sina uttalanden om hur ekonomin ska hanteras.

Då man för en gångs skull ger ett tydligt råd så är det inom ett område som normalt inte behandlas på ekonomisidorna, samlevnadsfrågor.

Rådet att gifta sig har oftast kommit från bibeltroende kristna. Och de har ofta varit väldigt ensamma i sitt försvar för äktenskapet.

Dagens Nyheters ekonomisidor skriver:
"De flesta tycker det är otrevligt att tala om död och uppbrott. Många drar sig för att skriva samboavtal och testamente. Gift er så slipper ni.

Rubriken på Din Ekonomis förstasida kanske fick en och annan att sätta kaffet i halsen. Och det kan jag förstå. För det är inte ofta vi skriver direkta uppmaningar till våra läsare.
Men just giftermålet är något jag gärna slår ett slag för. Det gör jag för att jag vet att många ekonomiska tragedier hade kunnat undvikas om paret bytt ringar.

Nu för tiden lever många som sambor, antingen av principiella skäl eller för att giftermålet helt enkelt aldrig blivit av. Men lagarna för par som lever tillsammans ser ut ungefär som för femtio år sedan.

Sambor som vill ha samma skydd som gifta par måste reglera ägandet med testamenten och samboavtal. Men det räcker ändå inte ända fram."

Inga kommentarer: