10 okt. 2009

Ifrågasatt fredspristagare

Beskedet om att Barack Obama har tilldelats Nobels fredspris har mottagits med blandade reaktioner.

Dagens Nyheter skriver: "Gratulationer och tvivel. Blandade reaktioner efter offentliggörandet."

Dagen skriver: Obama vann fredspriset – men valet möter hård kritik

Björn Lindahl i SvD skriver: Han får priset för tidigt - ”Som att ge litteraturpriset till en som skrivit sin första bok.”

Många kommentatorer är starkt negativa. Till exempel Aftonbladets Staffan Heimerson: ”Han har inte gjort något för fred.” (Skärmklippet ovan kommer från Aftonbladet)

Svenska Freds ordförande skriver på Newsmill:
"Norska Nobelkommitten har tappat greppet. Utnämningen av Obama är skamlig och motverkar sitt syfte.
USA spenderar årligen 600 miljarder amerikanska dollar på sina militära styrkor. Det utgör hälften av världens samlade militära utgifter. USA innehar idag 2700 av världens 8000 kärnvapenstridsspetsar. I dagsläget bedriver USA två krig där tusentals civila dödas varje år. Senast i förra veckan kom nya rapporter på hur civila dödats av flygstridskrafter och andra offensiva delar av det amerikanska kriget mot terrorismen i Afghanistan, operation Enduring Freedom.
Obama må vara en bättre president än George W Bush. Men det kvalificerar knappast någon till att per automatik få världens finaste fredsutmärkelse. Utmärkelsen säger en hel del om hur mycket krig Nobelkommittén tycker är okej för att fortfarande ses som en fredshjälte."

De kommentarer som är försiktigt positiva har förhoppningen att Obamas fredspris kommer att vara med och påverka utvecklingen mot fred i framtiden. Men som en bloggare påpekar: Normalt får man fredspriset för vad man gjort och inte för vad man förväntas göra: Somliga får det postumt, andra får det i förväg

1 kommentar:

Anonym sa...

Barack Obama är en slipad retoriker och använder sig av speciella metoder vilka är vanliga inom NLP (Neuro lingvistisk programmering). Metoderna används för att "modellera om" personligheten (ofta för att nå större framgång) men också för att manipulera och övertyga. I USA har man analyserat hans tal, diskuterat och kritiserat, men svensk media har aldrig velat (vågat?) skriva om det här. När nu Obama vinner Nobels fredspris för sin retorik - är det dags att granska den. På bloggen "Granska nlp!" finns information om Obama och NLP.