20 juni 2010

EKHO-annonsering i Dagen?

Det har blivit en hel del skriverier för att Dagen inte publicerat en annons från EKHO.
Läs i Dagen: Livlig debatt efter nej till Ekho-annons
Mikael Karlendal skriver i sin blogg:
"Det har uppstått en debatt om det faktum att Dagens chefredaktör Elisabeth Sandlund har sagt nej till att ta in en annons från föreningen EKHO, ”Riksförbundet Ekumeniska grupperna för kristna homo-, bi-, trans- och queerpersoner” som har som syfte att ”sprida kunskap, förändra attityder och värderingar gentemot homo- och bisexuella samt trans-personer inom kyrkosamfund och församlingar.”
Det hela är ju egentligen ganska solklart och enkelt. Dagen är en kristen tidning vars syfte är att befrämja kristen tro. Dagens ägare har gett tidningen detta uppdrag. Elisabeth Sandlund är anställd för att verka i enlighet med detta. Hon har med andra ord bara gjort sitt jobb! Punkt!
Det är nämligen inte kristet att påstå att Gud anser att det är OK att leva i homosexuella relationer. Vem som helst har rätt att påstå det, men det är inte kristet, det är inte bibliskt. Det finns många åsikter bland kristna, men inte alla dessa åsikter är kristna åsikter. Om nu en organisation har som sin målsättning att ”förändra attityder och värderingar… inom kyrkosamfund och församlingar” och detta ska ske i en icke biblisk och icke kristen riktning, så är det helt självklart att en kristen tidning inte vill upplåta annonsplats till den organisationen. Att man skriver om den och diskuterar dess åsikter är en sak, men annonsplats är en annan. Det är lika självklart som att en kristen tidning inte upplåter annonsplats som gör reklam för andra religioners sammankomster, t.ex. till muslimska eller hinduiska eller buddhistiska föreningars religiösa sammankomster, eller för mindre religiösa riktningar som mormoner, Jehovas Vittnen och MFS, bara för att de är bibelanvändande grupper.  Ej eller kan man upplåta annonsplats för extrema politiska gruppers sammankomster (som nazister eller AFA), grupper vars ideologi och metoder uppenbart strider mot den kristna läran."

Inga kommentarer: