19 jan. 2013

Inför söndagen - Livets källa

Andra söndagen efter trettondedagen - Livets källa
 Söndagens texter:
-Jes 55:1-4
-Upp 22:16-17
-Joh 4:5-26
-Ps 19:2-7

Inbjudan till dem som törstar
"Hör på, alla ni som törstar, kom hit till vattnet, och ni som inte har pengar, kom hit och köp säd och ät. Ja, kom hit och köp säd utan pengar och för intet både vin och mjölk. Varför ger ni ut pengar för det som inte är bröd, era inkomster för det som inte kan mätta? Hör på mig, så skall ni få äta gott och njuta av utsökt mat. Böj ert öra hit och kom till mig! Hör, så får er själ leva! Jag vill sluta med er ett evigt förbund: Ni skall få den trofasta nåd som jag lovade David. Se, honom har jag satt till ett vittne för folken, till en furste och ledare för folken." (Jes 55:1-4)

Nyckelord i texten från Jesaja: Kom - Varför - Hör - Få

Kom alla ni som är törstiga ljuder inbjudan från Jesaja. Alla får komma, bara de är törstiga. Det är inte bara för de rika, eller de populära eller de som lyckats bra här i livet. Alla får komma. Den enda förutsättningen är att ni är törstiga.

Varför satsar ni på fel saker? Varför söker ni det som inte är värt något? Varför kastar ni bort era liv på oväsentligheter? Varför satsar ni på det som inte kan mätta, då det finns något äkta som verkligen kan mätta?

Hör. I stället för att lyssna till alla lockrop som finns därute, böj ert öra till mig, säger Herren.

. Ni ska få det som är utlovat. Ni ska få del av "den trofasta nåd som jag lovade David".

Jesus fortsätter med samma inbjudan till dem som är törstiga: "Om någon törstar, så kom till mig och drick! Den som tror på mig, ur hans innersta skall strömmar av levande vatten flyta fram" (Joh 7:37-38). Här kommer det levande vattnet inte utifrån utan från vårt innersta. Då vi tar emot Jesus i vårt liv får vi del av livets källa, Jesus själv, inne i oss. Jesus säger till kvinnan i Samarien "Det vatten jag ger skall i honom bli en källa som flödar fram och ger evigt liv" (Joh 4:14).

Löftet gäller "den som tror på mig", säger Jesus. Tror du på honom? Tror du på vad han säger? Ta emot i tro. Tacka honom för källan i dig och tacka honom för att det Helige Ande kan frigöra källan i dig genom dopet med den Helige Ande.

Inbjudan fortsätter att ljuda genom Bibeln. I Uppenbarelseboken då det talas om en ny himmel kan vi läsa: "Åt den som törstar skall jag ge att dricka fritt och för intet ur källan med livets vatten" (Upp 21:6).

Och i Bibeln sista kapitel återkommer inbjudan: "Och Anden och bruden säger kom! Och den som hör det må säga: ´Kom!´ Och den som törstar må komma. Ja, den som vill, må ta emot livets vatten för intet" (Upp 22:17).

Anden säger det gång på gång i Bibeln. Genom Jesaja och genom Jesus. Men det är inte bara Anden som ska säga det. Även bruden (=församlingen) ska säga det. Församlingen borde nog vara mycket ivrigare att säga ´Kom´. Det finns många ´därute´som törstar och längtar och aldrig har hört ett ´kom´. Var frimodig, du Guds församling, och följ uppmaningen i Uppenbarelseboken: ´Kom!´

Är du törstig? Längtar du efter att få uppleva mer av Guds kraft i ditt liv? Vill du låta källan i dig frigöras och strömma ut mot andra människor? Då gäller löftet dig! Kom!

Inga kommentarer: