21 maj 2016

Straffas för sina åsikter

SVT Stockholm sände häromdagen ett inslag om Sundbybergs och Stockholms olika syn på att hyra rum för bostadslösa av Maranatarörelsens hotell i Sundbyberg.

Sundbyberg väljer nu att inte längre köpa tjänster av Maranatarörelsen. Två skäl till detta angavs i programmet. Dels att Maranatarörelsen är emot abort och att de anser att homosexualitet är synd.

Dessa åsikter är inte speciellt unika. De omfattas säkert av hundratusentals miljoner bibeltroende över hela världen. Men det anmärkningsvärda är att Maranata bestraffas för sina åsikter, inte för sina handlingar. Är det bara kristna åsikter som inte tolereras? Kan man med samma argument vägra att köpa tjänster av människor med borgerliga värderingar om man är socialdemokrat, eller omvänt?

Stockholms stad säger däremot att så kan man inte göra enligt grundlagen. Socialborgarrådet i Stockholm säger: "Om man tittar på regeringsformen, en av våra grundlagar, så kan vi inte ha ett principbeslut att inte köpa tjänster från en aktör baserat på deras religiösa övertygelse eller åsikter."

Man talar idag mycket om att tolerans ska vara honnörsordet då det gäller andras åsikter och värderingar. Men de som ropar högst efter tolerans visar sig ofta vara de som inte tolererar dem som har en annan uppfattning än den de själva företräder.

Läs mer och se inslaget HÄR.

/PB


Inga kommentarer: