18 juni 2017

Tidig söndagsmorgon i Kristiansund den 18 juni

                                   Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Söndagsmorgon igen. Den här gången vaknar vi upp i Kristiansund. Det ligger på den norska västkusten, ungefär i höjd med Östersund i Sverige.

Vår tid i Norge börjar närma sig sitt slut och den gångna veckan har varit svenskinspirerad för vår del. Vi har till och med sjungit Svenska Nationalsången och Studentsången på svenska.

Förra söndagen talade Rut och jag på Sentraldivisjonens gemenskapsdag på Jelöy. Efter alla festligheter var vi i den svenska kolonin hembjudna till Monica. Monica är frälsningsofficer och kårledare i Fredrikstad. Monica är dessutom dotter till Gunnar och Agneta. Gunnar var slöjdlärare på Jelöy Folkhögskola samtidigt med att vi jobbade där på 80-talet. Agneta var dagmamma till våra två yngsta pojkar.

Då vi skulle börja äta smörgåstårtan (typiskt svenskt, finns inte i Norge) var det någon som stämde upp svenska nationalsången. Det gick faktiskt bra, även om det smög sig in en smula osäkerhet då vi kom till andra versen. De yngre barnen, som är födda och uppvuxna i Norge såg frågande ut då de hörde nationalsången (dom hade väl hört den någon gång då Sverige vunnit en landskamp i fotboll).

I torsdags tog Ida studenten (det heter inte så i Norge) och den firades också med svensk smörgåstårta. Vi har vara 6 mil till gränsen så vi behöver inte vara utan smörgåstårtan. Då var det någon som tog upp den svenska studentsången. Tänk att vi kom ihåg den! Det var ett ställe där det blev lite tyst, men så hittade vi tonen igen och studentsången avslutades lika trosvisst som den började.

Ida är dotter till Hans och Liv-Bente. Hans gick på Bibellinjen på folkhögskolan på 80-talet och Liv-Bente var kursgårdsföreståndarens dotter, och så träffades de....
   Vi har sedan följt varandra genom åren. Hans och Liv-Bente startade tillsammans med Rut och mig en kår i Nacka 1999 och nu har vi blivit grannar igen, denna gång i Moss. Hans är numera rektor på folkhögskolan och Liv-Bente är ledare för Frelsesarmeens gatehospital i Oslo.

Men nu är det söndag och helgen tillbringar vi på kåren i Kristiansund. Igår hade vi bibelstudier på dagen och möte på kvällen. Idag har vi bibelstudium på förmiddagen och gudstjänst på kvällen.

Kristiansund är en av de städer i Norge som blev mest förstörd under andra värlskriget. Du kan läsa mer om det HÄR. Vi räknar inte med att några hus eller murar kommer att falla under vårt besök den här helgen. Jag tog ju inte konetten med med mig.

Då vi är färdiga med kvällsmötet får vi sätta oss på flyget för att resa hem till Jelöy i Moss och förbereda oss på en ny vecka. Det kommer att bli en händelserik vecka med generalsbesök på Frelsesarmeens kongress i Oslo.

Ha en välsignad vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: