23 juli 2017

Tidig söndagsmorgon den 23 juli

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet


Söndag igen! Denna gång efter en ledig vecka.

En händelse som väckte en del uppmärksamhet under veckan var Ruts krönika i tidningen Dagen. Rut fick frågan från Dagen om hon kunde tänka sig skriva en krönika i Dagens sommarserie av erfarna förkunnare på temat "Min vision för kyrkan".


Krönikan publicerades både i papperstidningen och på nätet. På nätupplagan kunde jag notera att artikeln delades vidare av mer än hundra personer. På vår egen FaceBook-sida nåddes över 1500 personer av krönikan. Har du missat den kan du läsa den HÄR.

Mitt i veckan tänkte vi oss en liten utflykt. Vi lastade bilen och startade färden i riktning mot Stockholm. Efter ungefär en timmes körning passerade vi gränsen till Sverige och bara någon kilometer in i fosterlandet hördes en underligt ljud från bilen. Jag körde in till kanten och konstaterade att vi hade fått punktering på vänster bakhjul.

Jag konstaterade vidare ett bilar nuförtiden inte har reservhjul så jag ringde vårt försäkringsbolag i Norge och de lovade att skicka väghjälp. Den kom efter två och en halvtimmes väntan, men det gick ingen nöd på oss. Det var en underbar sommarkväll. Vi tog fram matsäckssmörgåsarna och upptäckte att McDonalds hade en resturang på andra sidan vägen. Rut promenerade till andra sidan och kom tillbaka med två kaffe.

Så smånigom kom väghjälpen. Den vänlige mannen hittade hålet i däcket, men hade glömt ta med sig det som behövdes för att laga hålet. Den vänlige mannen ringde en kollega i Norge som lovade möta oss i Askim, några mil tillbaka in i Norge.


Vår bil kördes upp på flaket och eftersom det bara fanns en sittplats för passagerare i bärgningsbilen fick vi välja om en av oss ville sitta i bärningsbilen och den andra i vår bil på flaket, eller om bägge ville sitta i vår bil på flaket. Vi valde det senare. 

Vi fick förmaningen att vi gärna kunde ha vår motor gående på flaket om det blev kallt, men det påpekades att vi då inte skulle lägga in någon växel. Det förstod vi. 

Så blev vi bjudna på en förnämlig åktur högt upp på lastbilsflaket med extra god utsikt i den vackra sommarnatten.

Bärgningsbilen stannade sedan på en ödslig rondell väster om Askim. Den vänlige mannen gick ut och hämtade något som någon lämnat vid sidan av rondellen. Det visade sig att kollegan inte kunde vänta eftersom han kallades till andra jobb i natten, men han hade lämnat en take-away-måltid till vår vänlige man och en box med reparationsgrejor för att fixa vår punktering. 

Det tog bara några minuter att göra en provisorisk lagning. Sedan fick vi starta bilen, lägga in en växel och köra tillbaka hem till Moss för egen maskin. Vi kom tillbaka hem cirka fem timmar efter det att vi hade börjat färden. Det var natt i Moss och alla sov på gatan, och efter ett kort ögonblick gjorde vi det också. Det var en kort men händelserik utflykt.

Det blir inte alltid som man planerar här i livet, men det hela slutade ganska lyckligt ändå.

Semesterveckan är över och nu väntar en arbetsvecka på kontoret.

Jag önskar dig en välsignad ny vecka!
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: