9 juli 2017

Tidig söndagsmorgon hemma på Jelöy igen den 9 juli

                       Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndagsmorgon igen. Nu har vi kommit tillbaka hem till Jelöy efter en vecka med Turistkyrkan i Jörpeland.

I början av veckan körde vi i nästan nio timmar från Moss till Jörpeland på Norges västkust. På vägen passerade vi Heddals Stavkyrka som är en av de många bevarade stavkyrkorna i Norge.

På vägen passerade vi också Hjartdal. Det var en nästan nostalgisk upplevelse att tänka tillbaka på vår resa till Hjartdal för många år sedan. 1961 åkte vi på vintersportlov till Hjartdals Fjellstue. Det var tillsammans med ungdomarna på Stockholms sjätte kår under ledning av Fred Byhlin. 

Under vistelsen i Hjartdal 1961 hade vi även ett möte på Frälsningsarmén i Notodden. Kårledarna på den tiden hette Vang och då vi tjugo år senare bodde i Norge och undervisade på ett officerskurs, kom fru Vang och visade oss sin gästbok med våra namn inskrivna.

Bilresan över Haukelifjället och vägen ned mot västkusten med färjeförbindelse över fjordarna var en fantastisk naturupplevelse. 

 Väl framme hade vi fullt program med Turistkyrka varje dag mellan 11.00 och 13.00 och möte på kvällen klockan 19.00. Mycket folk fann vägen till samlingarna även om de flesta inte var turister utan kom från de omkringliggande städerna och byarna.


På den nedre bilden till höger ser du Frelsesarmeens lokal i Jörpeland och bilden ovanför visar utsikten mot inlandet från kåren sett.

Jörpeland är också utgångspunkten för att besöka en av Norges mest kända turistattraktioner, Preikestolen, se bilden högst upp.


På fredagen hade vi tänkt att promenera de nästan fyra kilometrarna upp till Preikestolen. Den dagen ösregnade det. Klipporna var hala och tiden gick fortare än vad vi gjorde. En väntande middag hos en av de tidigare kårledarna i Jörpeland gjorde att vi fick vända tillbaka nerför fjället innan vi nådde toppen. 


Vägen upp var brant och vägen ned var minst lika brant. På bilden ser du Rut ta ett jättekliv upp till nästa "trappsteg". Och det fanns hundratals av dem...

Lördagen tillbringade vi i bilen hem till Jelöy och en födelsedagsuppvaktning för ett av barnbarnen som bor granne med oss på Jelöy.

Ha en välsignad ny vecka!
Peter Baronowsky


Inga kommentarer: