9 aug. 2022

Alla måste kunna bo och äta


(Bildtext: 
Frälsningsarmén ställer upp ett tält varje år under Almedalsveckan. Emilia Beijer och Eva Gustin svarar på frågor.) 
- Från Inblick.se; Text och foto: Eva Marklund -

Matpriserna ökar och det blir kännbart för barnfamiljen som får betala flera hundra kronor, upp till 1000 kr mer för en matkasse. Den som arbetar och får en rimlig lön klarar sig relativt bra, men för den som redan innan ligger på marginalen ekonomiskt kommer inte vardagsekonomin att gå ihop.

Under 2019 beräknade Statistiska Centralbyrån att 570 000 människor i Sveriges lever med låg inkomststandard. Det betyder att hushållet inte har pengar till nödvändiga utgifter. Detta är statistiska siffror som inte visar mörkertalet av dold fattigdom. Människor som måste undvara viss mat, undvika semester eller som inte har råd med extra utgifter för sina barn.

Frälsningsarmén i Sverige har inför valet utfärdat ett valmanifest med förslag på åtgärder till regeringen när det gäller hemlöshet i Sverige. Det sociala arbetet är en grund och deras röst väger tungt i de sociala frågorna.

När samhället utsattes för påfrestningar under pandemin ökade problemen för de redan utsatta. Den ensamstående mamman som tvingades vara hemma hos sina barn på grund av restriktioner fick mindre lön. Detta orsakade att hon inte kunde betala sin hyra. En utsatt situation som efter ett antal obetalda hyror kan leda till vräkning. Förra året vräktes 298 barnfamiljer, vilket är en ökning med 49 sedan 2020. Antalet barn som påverkas har ökat från 449 till 572.

Läs mer här: https://www.inblick.se/opinion/ledare/alla-maste-kunna-bo-och-ata

Inga kommentarer: