6 aug. 2022

Psalm 94 - NÄR JAG VACKLAR


Bibelläsning: Psalm 94

Läs bibeltexten här

"När jag sade: ´Min fot vacklar´, då var din nåd mitt stöd, Herre" (Ps 94:18 FB)

Psalm 94 pendlar mellan rop på hjälp i förtvivlan och tacksamhet för Herrens ingripande.

Ibland förstår vi inte varför alla motgångar som möter oss i livet måste hända. Det kan kännas som om vi inte orkar längre och vi kanske utbrister tillsammans med psalmisten: "Hur länge" ska det hålla på (vers 3)? Varför griper inte Herren in? Samtidigt kan han ändå hålla fast vid löftet "Herren förskjuter inte sitt folk" (vers 14). Även om allt är mörkt runt omkring honom och livet vacklar så vet han någonstans på djupet att Herren inte kommer att överge honom. Trots att han inte upplever någon ljusning i situationen just där och då.

Då psalmisten senare ser tillbaka på situationen och betraktar den med nya ögon konstaterar han att även då livet vacklade så fanns stödet i Herrens nåd (vers 18).  Den enda ljusstrimman i mörkret var Herrens tröst: "När jag hade mycket bekymmer i mitt hjärta då gladde din tröst min själ" (vers 19)

Mannakorn att tugga på under dagen: Herren överger inte sitt folk.

Kommentar:
Vers 10-13
En förälder som älskar sitt barn måste ibland tillrättavisa och bestraffa sitt barn. Det är inte något som är behagligt, varken för barnet eller föräldern, men syftet är att lära den unge att skilja mellan rätt och orätt (Heb 12:11). Till och med Jesus, Guds son, fick lära sig lydnad genom lidande (Heb 5:8).

Men det lidande Gud låter oss gå igenom leder till något gott (vers 12).

Det är också viktigt att komma ihåg att allt lidande vi möter inte kommer från Gud. Det kan bero på andra människor, oss själva och till och med myndigheter (vers 20-21).

Inga kommentarer: