8 aug. 2022

LEVA RÄTT INFÖR GUD OCH MÄNNISKOR – 2 Kor 8


Bibelläsning: Andra Korintierbrevet 8

Läs bibeltexten här

"Vi är nämligen angelägna att göra det som är rätt, inte bara inför Herren utan också inför människor" (2 Kor 8:21 FB)

I detta kapitel talar Paulus om hur han hanterar insamlade medel på ett öppet och etiskt försvarbart sätt för att inte utsättas för onödiga misstankar om missbruk av pengarna.

Han är angelägen om att göra det som är rätt både inför Gud och människor.

Ibland kan vi frestas att utnyttja situationer för att skaffa oss själva fördelar. Det behöver inte vara något som är fel eller olagligt. Men det kan ändå vara saker som underminerar vårt vittnesbörd som kristna.

De två hänger ihop. Vi kan inte vara rätt inför Gud om vi samtidigt handlar orätt mot människor. Då vi behandlar människor orätt stör det vår relation till Gud.

Det är viktigt att även jag är angelägen att "göra det som rätt, inte bara inför Herren utan också inför människor."

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Jag vill leva rätt inför Gud och människor. Vad innebär det för mig idag? 

ÖVERSIKT - KOMMENTAR - TILL EFTERTANKE


Insamling till församlingen i Jerusalem

Hela kapitlet är en uppmaning till Korintierna att bidra till insamlingen till församlingen i Jerusalem. I församlingen i Jerusalem rådde egendomsgemenskap. De "hade allting gemensamt" (Apg 2:44). Ofta framhålls detta som något som var kännetecknande för församlingarna i den först tiden. Men så var det inte. Det gällde i Jerusalemförsamlingen, men inte i de andra. Det ser vi tydligt här då Paulus uppmanar medlemmarna att ge efter sin förmåga. Det normala var tydligen privat ägande.

Var och en förväntas ge efter sina förutsättningar. Vi bedöms efter det vi har och inte efter det vi inte har (vers 12)
Men Paulus uppmanar ändå till en slags utjämningsprincip. Nu var det församlingen i Jerusalem som hade det svårt, därför måste de andra församlingarna frimodigt och frivilligt dela med sig. Vid ett annat tillfälle kanske församlingen i Jerusalem har ett överflöd som de då kan dela med sig till de andra församlingarna (vers 14). Målet var att alla skulle ha det lika (vers 13).
Till eftertanke:
Finns denna utjämningsprincip också idag? I Frälsningsarmén? I andra sammanhang?

Målet var att ingen skulle lida brist och här gör Paulus en hänvisning till mannakornen i ökenvandringen (vers 15 med hänvisning till 2 Mos 16:18). Mannakornen var en ranson för varje dag. Om man samlade för mycket ruttnade det. Man fick vad man behövde för varje dag. Det handlade om att lita på att Gud skulle ge oss även nästa dag. Varje försök att spara mat, och inte lita på Gud, misslyckades.

Samma princip kan vi också tillämpa på vår dagliga bibelläsning. "Människan lever inte bar av bröd, utan av varje ord som utgår från Guds mun" (Matt 4:4) Läs ett kapitel i Bibeln om dagen. Försök att hitta det "Mannakorn" som Herren vill du ska leva av idag. Skriv ned det och gå och grunna på det under dagen. Gud har något han vill säga till dig varje dag. Det är på det sättet som den här serien har kommit till. Skaffa en anteckningsbok och börja läsa en av böckerna i Nya Testamentet. Ett kapitel om dagen. Ett mannakorn om dagen.

Tänk om vi vore lika angelägna att ta till oss vårt "mannakorn" från Guds ord, som vi är att stoppa i oss all mat vi äter under dagen. Jesus säger ju att vi även ska leva av orden som går ut från Herrens mun.
Till eftertanke:
Om vi slutar äta mat dör vi. Vad händer med oss om vi slutar ta till oss av Guds Ord?
Ett gott råd:
Kom överens med någon att ni ska "plocka manna"  från Bibeln och skriva ned det var och en för sig i en anteckningsbok. Träffas sedan en gång i veckan och berätta för varandra vad ni har "hört" och skrivit. Gör detta under fem veckor och kom sedan överens med varandra om ni vill fortsätta eller inte.

Inga kommentarer: