24 aug. 2009

EFK-debatten fortsätter

Jag har tidigare skrivit om debatten mellan EFK:s samfundsordförande Stefan Swärd och rektorn för Örebro Teologiska Högskola Pekka Mellergård. (Läs det tidager inlägget med flera länkar här>>)
Stefan Swärd hotar att avgå om missnöjet med hans ordförandeskap är så stort som Pekka Mellergård påstår.
Läs i Dagen och på Stefan Swärds blogg.

Det börjar med att Stefan Swärd skriver några blogginlägg där han kristiskt granskar Brian McLarens bok "Kristen på ett nytt sätt". Mellergård som förmodligen inte delar Swärds syn på McLaren och Emerging-church-rörelsen, kritiserar Svärd för att han överhuvudtaget uttalar sig och påpekar att Swärds inlägg lätt kan uppfattas som EFK:s officiella hållning.

För läsare av denna sida är det förmodligen ingen nyhet att jag delar Swärds misstänksamhet mot Emerging-church-rörelsen. I sin iver att vinna den postmoderna generationen försöker man anpassa budskapet så att det kan bli mottaget i den tid vi lever i. Det är naturligtvis ett mycket lovvärt och efterföljansvärt exempel.

Men då man försöker framställa att vara "kristen på ett nytt sätt", blir det lätt även "ett annat evangelium" där man tagit bort grundläggande inslag i kristen tro för att inte stöta sig med det postmoderna tänkandet. Och att förkunna "ett annat evangelium" är något som Bibeln försömer i starka ordalag (Gal 1:6-9).

Dessutom anser jag att Stefan Swärd har rätt att ha en åsikt. Och till och med att tala om sin åsikt. Till och med om han är en samfundsordförande.

/peppebaron

Läs också:
Stefan Swärd "sågar" Brian McLarens bok “Kristen på nytt sätt" Emerging Church - Vad är det? Fortsatt granskning av McLarens bok - Del 2McLaren - Kristen på ett nytt sätt JOHN MACARTHUR: SEEKER-FRIENDLY MOVEMENT IS THE NEW LIBERALISMBrian Mclaren firar Ramadan!

6 kommentarer:

Sansa er! sa...

Jag tycker faktiskt att du missat en del av vad Pekka Mellergård tog upp som kanske det viktigaste, frågan om sammanblandning av roller då man är en offentlig person med en privat blogg. Läs Bengts Blogg, en mycket bättre och saklig sammanfattning.

Givetvis har Stefan Swärd rätt till en åsikt, det har ingen förnekat honom men då han framför denna åsikt, vilken roll har han då? För mig är han otvetydigt EFK-ordföranden som uttalar sig.

Quo wadis sa...

Undertonen i Pekka M's inlägg var tydlig och obehaglig. Om det nu finns två(minst) falanger inom EFK, och ordföranden alltid måste uttala sig för hela EFK, innebär det väl en total tystnad - vem som nu är betjänt av det.
Men tydligt är att skon klämmer någon annastans - Pekka M tycker inte som Stefan S när det gäller frågan om t ex EC. Hanteringen av Jonas Gardell tycktes däremot passa Pekka M, då var det tydligen OK att Stefan hade en åsikt - men även i den frågan torde det finns många olika uppfattningar inom EFK.
Hoppas Stefan står pall för dessa dolkstötar och går vidare.

Sansa er! sa...

Dolkstötar....ja jösses vilka överdrifter....

Quo wadis sa...

Nej, dolkstöd definitivt ingen överdrift.Men kalla det gärna påhopp, angrepp om du vill. Vi har nog sällan sett en sådan offentlig sågning av en ordförande och av en så pass inflytelserik person som Pekka M. Läs gärna hur Stefan Swärd självuppfattat kritiken.Om du sedan vill träda in som Pekkas försvarare så gärna det. Och återigen - varför dessa krokvägar för att säga att man har en olika teologi.

Anonym sa...

Quo wadis: Det heter Quo vadis, med enkel-v.

Michael G. Helders sa...

Helt enig kring Stefan Swärd och EC, men viktigt att understryka att Pekka har inte läst någonting av McLaren och enligt Lars Johansson citerar: "Att klumpa ihop Pekka Mellergård med McLaren och NOD kan inte göras så lättvindigt. I NOD nr 2/2006 beskriver jag fenomenet Emerging Church (och MacLaren) med en avslutande kritisk kommentar. Under arbetet med den artikeln blev jag personligen allt mer kritisk till Emerging Church av flera skäl. NOD tillhör alltså inte hejaklacken utan snarare kritikerna av Emerging Church....Att förknippa Örebro Missionsskola med synkretism (religionsblandning) och ett nedtonande av Jesu unika ställning kan bara göras av människor som inte känner skolan eller oss lärare särskilt väl..." Lars Johansson
Lärare på Örebro Missionsskola, medarbetare på tidskriften NOD