9 maj 2014

Sarkasm

Från Josten Nielsens blogg
 
Å bruke sarkasme på en riktig måte kan forsterke et budskap. Sarkasme kan også oppfattes som lun humor dersom den blir formidlet på en god måte, men det ligger også en fare i at den kan virke dypt sårende på dem som blir rammet, for ordets egentlige mening er at det skal «skjære litt i kjøttet».  Den blir ofte beskrevet som «den laveste form for vittighet», og i og med at humor i form av ironi ofte forekommer i Johannesevangeliet, er det ikke utenkelig at han også bruker sarkasme. I så fall er dagens vers et godt eksempel. Mannen som var født blind, blir igjen bedt om å forklare hvordan han er blitt seende og svarer:
«Jeg har jo allerede sagt det, og dere ville ikke høre på meg», sa han. «Hvorfor vil dere høre det nå igjen? Vil kanskje dere også bli hans disipler?»Joh 9:27
Den siste setningen er høyst sannsynlig ment å være en sarkasme – og den treffer. Det som blir min utfordring er: «Hva er det som treffer Ola Nordmann i 2014?». Martin Cave i IMI-kirken er opptatt av at det er godhet. Kanskje det var derfor at de unge på Sagene fikk dratt meg med på dugnad i de kommunale boligene på Sagene i går kveld? Mennesker må nås med det gode evangeliet og da må jeg la Ånden lede meg slik at jeg bruker en form for språk som er forståelig for dagens mennesker.

Fariseerne forsto budskapet, men de likte deg ikke. Mer om det i morgen.

Dagens ‘manna’:
Det er viktig å bruke et språk som blir forstått.

Inga kommentarer: