11 maj 2014

Tidig söndagsmorgon på Jeløy den 11 maj


Veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen. Var det inte det alldeles nyss? Förra veckan avslutades med en Bibel- och Inspirationsdag på Asker kår.

På de flesta platser i Norge där vi dyker upp, händer det något spännande för oss personligen. Det dyker nästan alltid upp några gamla elever från den tid vi var lärare på Jelöy folkhögskola för mer än 25 år sedan. Vi arbetade på skolan i nio år och det brukade vara drygt hundra elever på skolan varje år, så det finns en del att ta av.

Så var det också på bibeldagen i Asker: Liv Grethe och Kjartan dök upp. Liv Grethe var elev hos mig på bibellinjen och då det gäller Kjartan kommer jag inte ihåg vilken linje han gick på. Du kan se Kjartan och Liv Grethe på bilden till höger, under Jesu välsignande händer. Ja, tiden går fort. Det är nästan svårt att tänka sig att de var två snälla små folkhögskolelever för bara 25 år sedan.

Det har, som sagt, gått en del år sedan de var elever på Jelöy, och de har hunnit med många saker sedan dess. De har bland mycket annat arbetat med fösamlingsplantering inom Frälsningsarmén i Danmark och Norge. Numera bor de i Spanien och är evangelister både i Spanien, Norge och allt däremellan. Då jag mötte dem var de på väg att börja en cykeltur från Norge till Spanien och stanna på vägen och predika evangeliet om Jesus på alla möjliga och omöjliga ställen. De räknar med att cykelturen ska ta tre månader. Jag kan känna det i baken vid bara tanken på att sitta på en cykel i tre månader.

Du kan läsa mer på deras hemsida HÄR, och om du klickar på "Rock Rider Tour 2014" kan du läsa lite mer om cykelturen.

I övrigt har veckan innehållit den sista delen av min undervisning för kadetterna om Psaltaren i Gamla Testamentet, och den sista av sju torsdagskvällar av vårt soldtakurs i Moss. Rapport kommer i det norska Krigsropet. Soldatkursen kommer att avslutas med en hel lördag den 24 maj, och sedan räknar vi med att ha soldatinvigning i juni.

Igår var vi talare på Östra divisionens "Vårstevne" i Porsgrunn med möten 12 och 14.30. Temat för dagen var "Du är älskad", och det är inte svårt att tala om Guds kärlek, för han älskar ju var och en av oss så mycket att han gav sin enfödde son, så att ingen av oss skulle gå förtappad utan att vi alla skulle få evigt liv.

Det är till och med så att han inte älskar oss för att vi är speciellt älskvärda, utan snarare tvärtom. Och Gud älskar oss dessutom alltför mycket för att låta oss förbli dem vi är. Vi blir alla förvandlade i mötet med Gud.

Lokalen var fullsatt under lördagens möten och många sökte sig fram till böneplatsen under avslutningen för att motta ny kraft till att frimodigt proklamera evangeliet.

Nu är det söndag morgon och snart dags att gå upp till förmiddagsgudstjänsten på kåren i Moss. Korpskoret, där Rut och jag är med, ska sjunga. Om du undrar vad korpskoret betyder, så betyder det inte en kör av korpar, utan det betyder helt enkelt korps- (=kårens) kor (=kör).

Sedan väntar antagligen en ny spännande vecka runt hörnet. Då blir det syttendemaj-firande och mycket annat.

Ha en välsignad vecka!
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: