18 maj 2014

Tidig söndagsmorgon på Jelöy den 18 maj

Veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet

Ungdomsteamet Dynamo
Söndag igen, och våren har kommit till Jelöy! Under veckan som gått har jag haft två heldagar med ungdomsteamet Dynamo och avslutat serien om Gamla Testamentets historia. Förutom GT handlade en halvdag om Bön och fasta och en halvdag med information om Frälsningsarmén i Lettland inför Dynamos Lettlandsresa om någon vecka.

Under den senare delen av veckan har vi också haft besök av Ruts kusin Sonja som passade på att fira sin 80-årsdag hemma hos oss i Norge. Och vilket firande!!!! Folket marscherade på gatorna i ändlösa parader med flaggor och
musikkårer. Sällan har jag sett å många högtidsklädda människor samtidigt. Vi satt uppe vid slottet i Oslo och såg paraden som gick förbi under flera timmar!

Nu var det kanske inte så att hela firandet var till Sonjas ära. Det var snarare så att hennes födelsedag är den 17:e maj, och det är väl inte helt obekant att det är en dag som firas med pompa och står över hela Norge.

Kungafamiljen på balkongen
Det började redan den 16:e maj med en parad (att "gå i tåg" på norska) för dagisbarnen. Två av våra barnbarn var med. Paraden började vi Reier skola, där alla våre tre barn har gått i skola en gång i tiden.

Dagen efter, på själva syttende maj, åkte vi upp till Oslo och var med om den fantastiska paraden som går på Karl Johans gate och förbi kungliga slottet. 
En av cirka 80 musikkårer
Det var en enorm parad som höll på i flera timmar. Cirka 170 skolor marscherade förbi, ackompanjerade av ett 80-tal musikkårer.

Efter paraden var vi hembjudna till goda vänner på middag innan vi gick på nationaldagsfirandet på Oslo 3:e kår.

Nu är det söndag och firandet är över. Idag ska vi gå upp på gudstjänsten på kåren i Moss klockan 17.00 där jag ska tala.

Sedan kommer en ny vecka, men det återkommer jag till nästa söndag.
Jag ber att det ska bli en välsignad vecka för dig.
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: