6 nov. 2016

Tidig söndagsmorgon den 6 november

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen och den nu har vi varit lediga större delen av veckan. Vi tog en snabbtur ned till varmare breddgrader.

Dessvärre har man lagt ned verksamheten vid Rygge flygplats, som ligger bara 15 minuters körning hemifrån. Så vi fick ta färjan över Oslofjorden och köra trettio minuter söderut till Torps flygplats.

På flyget satt jag och läste Bibeln och gjorde anteckningar från min dagliga bibelläsning. Damen som satt på fönsterplats på vår rad fick syn på min Bibel och började prata med Rut som satt mellan oss. Hon berättade att hon också var en kristen och att hon kom från Tönsberg, men att hon dessvärre inte blev frälst förrän hon var uppe i fyrtioårsåldern.

Då hon förstod att vi var med i Frälsningsarmén frågade hon om vi kände kårledarna i Tönsberg, Bodil och Helge. Jovisst gjorde vi det. Långt innan vi visste att vi skulle flytta tillbaka till Norge hade de inbjudit oss att komma och tala i Kristiansund, där de då var kårledare. På den tiden var de inte officerare, men kom sedan ned till Jelöy för att gå på officersskolan och sedan bli kårledare i Tönsberg. Vi berättade att vårt arbete var att ha kontakt med de nya officerarna och att vi snart skulle flyga upp till Mosjöen dit de just hade flyttat som nya kårledare. Damen, som tillhörde Pingstkyrkan, hade väldigt mycket gott att säga om Bodil och Helge.

Sedan frågade damen om vi kände Linda, som just hade kommit till Tönsberg. Hon hade av en händelse träffat Linda och haft ett långt givande samtal med henne. Om vi kände Linda? Ja, det gjorde vi verkligen. För trettio år sedan var hon elev på Jelöy Folkhögskola där Rut och jag var läarare. Där blev hon soldat. Många år senare jobbade hon för oss då vi var ledare för Lännersta kursgård utanför Stockholm. Sedan flyttade hon till Kirkenes, längst uppe i Nordnorge. Och nu trettio år efter att hon slutade på folkhögskolan flyttade hon tillbaka till Jelöy för att gå på Officersskolan och nu var hon ute på sin första order som ny frälsningsofficer.

Samtalet fortsatte de timmar resan varade och samtalet handlade mest om kristen tro. Ja, där ser man vad en öppen Bibel kan öppna dörrar.

Nu är det snart dags att åka tillbaka hem till Jelöy och en ny arbetsvecka. Den kommande veckan ska vi resa västerut till Flekkefjord, 36 mil väster om Jelöy, för en Bibelhelg. Då vi kommer hem från Flekkefjord skall vi flyga till Island för att ha en officerskurs för gifta par under temat "Äktenskap och tjänst". Då vi kommer hem från Island fortsätter Rut nästan direkt upp till Vadsö,  194 mil norr om Jelöy om man tar genvägen genom Sverige och Finland. Den bilresan skulle ta 22 timmar och 56 minuter om man kör direkt utan att ta någon paus. Norge är avlångt. Men naturligtvis ska hon inte köra bil, men flygresan tar 4 timmar och 40 minuter inklusive ett flygbyte.

Sedan ska vi besöka Odnes, Sandnessjön, Mosjöen och Drammen innan reseverksamheten lugnar ner sig framåt jultiden.

Efter jul kommer snart ett nytt år, om Gud vil. Jag har en utmaning till dig för det kommande året! Kom med i vår gemensamma bibelläsning som börjar den 1 januari. Vi har redan fått in en del anmälningar och vi vill bli många som följer vår gemensamma bibelläsningsplan. Jesus säger ju att den som förblir i Guds Ord verkligen är en lärjunge. Vi vill att många ska vara lärjungar under det kommande året. Du kan läsa mer om UTMANINGEN här. Läs, låt dig utmanas och anmäl dig redan nu. De som anmäler sig kommer under november och december få en del mejl med information och förberedelser inför det nya BIBELLÄSNINGSÅRET.

Men det är en bit kvar till det nya året och just nu vill jag önska dig en välsignad ny vecka.
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: