15 jan. 2017

Tidig söndagsmorgon på Jelöy

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen. Här på Jelöy har vi inte sett till någon snö ännu, men det kanske kommer lite senare.

I veckan som gått har vi haft en del vägledningssamtal och planeringsmöten. Ett av besöken förde oss till Halden nära den svenska gränsen. I Halden ligger också Fredrikstens fästning som belägrades av Karl XII 1718.

Frälsningsarméns officersbostad ligger högt uppe på en höjd, med utsikt över staden Halden, Fredrikstens fästning, Idrefjorden och en del av Sverige som man kan se på andra sidan fjorden. Det var här som Karl XII började invasionen av Norge med 35.000 soldater. På Fredrikstens fästning fanns det mellan 1.400 och 1.800 soldater. Som vi vet kom inte svenskarna så många meter in i Norge den gången. Karl XII blev skjuten då han stod i en skyttegrav och de krigströtta svenskarna vände då tillbaka hem still Sverige.

Om två år kommer man att fira 300-årsminnet av den händelsen. Jag räknar inte med att medverka. Detta är inte ett av de stoltaste tillfällena att vara svensk.

Under besöket i Halden fick vi också veta att Haldens stadsvapen innehåller texten "Gud med oss". Dessutom finns det en soldat som är rustad att möta angreppen från Sverige. Men stadsvapnet lär härstamma från 1600-talet så det måste redan då ha funnits hotfulla svenskar på andra sidan Idrefjörden.

Men inskriptionen på stadsvapnet besannades tydligen på Karl XII:s tid. Den svenska armén drog sig tillbaka utan att stiden ens hade börjat.

Under veckan har vi också uppnått ett nytt rekord då det gäller läsare av en enskild artikel. Många av våra inlägg på hemsidan lägger jag också ut på rupebas sida på FaceBook. Artikeln om Frälsningsarméns världsvida mobilisering på internet fick besök av mer än 2.500 läsare, förutom alla som läste den på hemsidan. Har du missat den kan du läsa den HÄR.

En ny termin har just börjat med många spännande planer och engagemang. Den intresserade kan se en del av våra kommande resplaner HÄR.

Men nu tar vi en vecka i taget och först och främst önskar jag dig en välsignad kommande vecka.
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: