25 feb. 2018

Tidig söndagsmorgon i Riga den 25 februari

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Den här söndagsmorgon vaknar vi upp i Riga i Lettland. Och det är kallt!

Men veckan började hemma i Sverige och många timmar i bilen då vi besökte ett antal frälsningsofficerare runt om i Sverige. Att vara mentor är en del av vårt nuvarande jobb. Både i Sverige och i Lettland.

I fredags morgon satte vi oss i bilen 05:45 i god tid för att köra de tio milen till Arlanda flygplats för vidare transport till Lettland. Vi hade beräknat god tid för resan till Arlanda, men vi hade inte beräknat tid för långtradaren som hade krockat och kört av vägen och som man nu arbetade med att bärga. Minuterna kändes långa där vi satt i den helt stillastående trafiken och såg hur avgångstiden för vårt flyg närmade sig. Men till sist lossnade trafiken och vi hann precis fram till vårt flyg skulle lyfta.

I Riga får vi låna en bil de dagar vi är här. En utmärkt vinterbil. En Jeepmodell med fyrhjulsdrift. Bättre vinterbil finns inte och den fungerar utmärkt om det inte är för kallt. Men kallt är det. Bilen går bra även då det är kallt, men ett litet problem uppstår tydligen vid kyla. Det går inte att öppna dörrarna. Det är något i låsmekanismen inne i dörrarna som slutar att fungera. Så jag får krypa in genom bakluckan fram till förarsätet och köra motorn en bra stund innan dörrarna har tinat så pass att det går att öppna dem. Bra morgongymnastik. Om du befinner dig i Riga och ser en vinröd Nissan-jeep med öppen baklucka och en ung man som på alla fyra kryper in i bilen, kan du hälsa genom att tuta. Jag kommer att tuta tillbaka då jag kommit fram till förarsätet.

Igår (lördag) var vi med om ett planeringsmöte för ungdomsledarna på Riga första kår. Ett fantastisk grupp entusiastiska frälsningssoldater som leder scouter, söndagsskola, musikgrupper och mycket mer. Jag är imponerad!

Idag (söndag) är det regionsdag i Lettland. Det betyder att frälsningsarméfolket från hela Lettland samlas i Riga för gemensamma möten. Riga är inte större än att man kan åka till Riga och tillbaka samma dag från alla kårer, om man är villig att sitta i bussen eller bilen i sex timmar. Du kan se alla kårerna på Lettlandskartan. "Sirdi Dievam - Roku cilvekam" betyder "hjärtat till Gud och handen till människor".

Idag är det en speciell dag. Det är välkomstmöte för de nya ledarna för Sverige/Lettland, Clive och Marianne Adams. Vi förväntar oss en full lokal under dagens två möten med middag emellan.

Vi känner Clive och Marianne väl efter att ha bott många år i Norge. Marianne är norsk och Clive kommer från Sydafrika och de har till stor del tjänstgjort i Norge.

Vi har en intensiv vecka framför oss med mentorssamtal, soldatkurs på Riga första kår, kårnämnd, två kursdagar på Skangal och möte nästa söndag på Riga första kår.

Men allt detta får jag återkomma till nästa söndagsmorgon. Till dess önskar jag dig en välsignad vecka.

/Peter Baronowsky

Inga kommentarer: