28 maj 2019

Gud berör mänskligheten genom det judiska folket

- Sven Nilsson i Hemmets Vän -
Den 14 maj 1948 proklamerade Ben Gurion Israels självständighet som stat i sitt gamla hemland. Israelvänner med förankring i Skrifterna såg i detta uppfyllelsen av årtusengamla löften om att Gud än en gång skulle återföra det judiska folket till Löfteslandet. I deras utsatthet känner vi för folket och ber om att de äntligen skall få komma till ro i sitt land efter en 2000-årig exil och 71 års kamp för sin överlevnad som Mellanösterns enda demokratiska statsbildning. Just nu vill jag ta upp israel­frågan ur ett annat perspektiv, som både ger oss en djupare förståelse för vad Israel går igenom och samtidigt förstärker vår motivation för att välsigna Israel, nämligen genom att lägga betoningen vid vad Israel betyder för Gud enligt profeternas samstämmiga vittnesbörd.

I Jesaja kapitel 44 talar profeten om Israel som Guds tjänare och trovärdiga vittne. ”Hör nu, du min tjänare Jakob, du Israel som jag har utvalt … Har jag inte för länge sedan låtit er höra om detta och förkunnat det? Ni är ju mina vittnen. Finns någon Gud förutom mig?”

Om vi höjer oss över medievärldens kortsiktiga bedömning av vad som händer från den ena dagen till den andra, så ser vi ett större perspektiv som visar att Gud, genom sitt förhållande till det judiska folket i olika avseenden, bevisar sin närvaro och suveränitet över mänsklighetens historia.


Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: