6 sep. 2023

ÄRA AV GUD ELLER MÄNNISKOR - 1 Sam 31 och VÄNTA PÅ GUD - 2 Sam 1





Idag läser vi två kapitel: Det sista kapitlet i Första Samuelsboken och den första kapitlet i Andra Samuelsboken

ÄRA AV GUD ELLER MÄNNISKOR - 1 Sam 31

Bibelläsning: Första Samuelsboken 31
Läs bibeltexten här:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=1+Samuel+31&version=SFB15

"Saul och hans tre söner, hans vapenbärare och alla hans barn dog på samma dag"  (1 Sam 31:6 FB)

Här slutar en epok i förskräckelse. Saul hade blivit avsatt som konung av Gud. Men han klamrade sig fast vid makten och försökte döda den nya smorde konungen, David.


Första Samuelsboken börjar med att Samuel föds och slutar med att Saul dör. Två människor med olika inriktning. Samuel gjorde vad han kunde för att behaga Herren. Saul gjorde vad han kunde för att bli accepterad och omtyckt av människor.
Vem av dem vill du ha som förebild i ditt liv? 

- Mannakorn att tugga på under dagen:
Vad är viktigast i mitt liv: ära av människor eller ära av Gud?
________________
Innehåll:
Saul och hans söner stupar i striden mot filisteerna

Kommentar:
Saul var en imponerande man att se på. Han var "en ståtlig ung man. Ingen bland Israels barn var vackrare än han. Han var huvudet högre än allt folket" (1 Sam 9:2).

Men även om utsidan var imponerande och hans tid som kung började bra, visade det sig snart hurdan Saul var på insidan. Han drevs av maktbegär och avund.


Då Saul förstod att slaget var förlorat, var det viktigt för Saul att inte hamna i filisteernas händer. Filisteerna var kända för att tortera och förödmjuka sina fångar.


Till eftertanke:
Här möter vi motpoler på olika sätt. Vad är viktigast för mig?

- En fin utsida eller en fin insida?
- Ära av människor eller ära av Gud?


 ANDRA SAMUELSBOKEN


Översikt över 2 Samuelsboken
Andra Samuelsboken handlar om Davids 40-åriga regeringstid. Den kan indelas i två perioder: Davids triumfer kap.1-10 och Davids tragedier kap.11-24.

A. Davids triumfer.
- David smörjs till kung i Hebron.
- Efter sju år blir David kung över hela Israel.
- Jerusalem blir Israels huvudstad, både politiskt och religiöst.

B. Davids tragedier.
- David blir förälskad i en annan mans hustru, Bat-Seba, och ser till att hennes man blir dödad för att kunna ta till sig Bat-Seba som hustru. Denna synd jagade honom sedan och han uttrycker sin kamp i Psaltaren, kanske allra tydligast i Psalm 51.
- En av Davids söner gör uppror mot sin far och David får på nytt fly från Jerusalem.
- David går emot Guds vilja och startar en folkräkning i Israel och Juda.

 

VÄNTA PÅ GUD - 2 Sam 1

Bibelläsning: Andra Samuelsboken 1
Läs bibeltexten här: 
https://www.biblegateway.com/passage/?search=2+Samuel+1&version=SFB15

 "Saul och Jonatan, de älskvärda och ljuvliga, i liv och död ej skilda, snabbare än örnar var de, starkare än lejon. Ni Israels döttrar, gråt över Saul, han som klädde er i scharlakan och praktskrud och prydde era kläder med smycken av guld."  (2 Sam 1:23-24 FB)

David hade blivit smord till kung av Samuel. David tvingades leva sitt liv på ständig flykt undan Sauls försök att döda honom. Flera gånger får David tillfälle att döda Saul, så att han själv kunde bestiga tronen, men David tog inte tillfället.

Han kunde mycket väl ha sett dessa tillfällen som möjligheter att få Guds vilja att bli verklighet, genom att döda Saul. Men i stället för att ta saken i egna händer visade David sådan tillit till Gud att han fortsatte att leva som en flykting till dess att både Saul och Jonatan hade blivit dödade i ett krig.

David visade sådan tillit till Gud att han kunde vänta på att Guds tid var inne.

Även om vi känner Guds vilja, kanske det är så att vi inte ska tvinga fram den med makt, utan vänta på Guds perfekta timing.

- Mannakorn att tugga på under dagen:
Har jag tålamod och tro nog att våga vänta på Herren?
________________

Innehåll:
- Vers 1-16
David får bud om Sauls och Jonatans död av en budbärare. Budbäraren ljuger och säger att det var an som dödade Saul. Budbäraren får plikta med sitt liv.
- Vers 17-27
Davids klagosång över Sauls och Jonatans död

Kommentar:
Sauls väpnare vägra att döda Saul då han bad om det. Då kastade sig Saul på sitt svärd och dog (1 Sam 31:4). Men i detta kapitel säger den unge mannen som kom med Sauls och Jonatans dödsbud att det var han som dödade Saul.

Det råder olika uppfattningar om hur Saul verkligen dog. Historieskrivaren Josefus skriver att Sauls självmordsförsök misslyckades och att den unge mannen gav honom dödsstöten. En annan förklaring kan vara att den unge mannen ljög om sin insats att döda Saul.

I vilket fall som helst så var att dödshjälp inte accepterat i Israel. Dödshjälpen ansågs vara mord, vilket förklarar att Sauls tjänare vägrade lyda ordern.

Då David och hans män fick höra om Sauls och Jonatans död rev de sönder sina kläder, vilket var ett uttryck för sorg (vers 11; se 1 Mos 37:29, 34).

Till eftertanke:

"David visade sådan tillit till Gud att han kunde vänta på att Guds tid var inne".
- Har jag tålamod och tro nog att våga vänta på Herren?
- Eller har jag en benägenhet att ta saken i egna händer, då Gud inte handlar som och när jag tycker att han borde handla.

Inga kommentarer: