4 sep. 2023

Kristenheten i vägval mellan biblisk och sekulär världsbild

(Bildtext: Det kommande läsåret har förutsättningar att kunna bli en omtumlande tid för svensk kristenhet, framför allt med fokus på den hastiga kulturella förändringen på relationsområdet, påpekar ledarskribenten. Foto: Elisa Schulz/lightstock)

- Per Ewert i Världen idag -

Teologen Evert van de Poll var huvudtalare vid konferensen State of Europe Forum, som hölls i Stockholm i maj. I sin bok Christian faith and the making of Europe beskriver han även sekulariseringen av Europa, och lyfter fram västvärldens pågående omformulering av sexualetiken som ett centralt inslag.

De kristna som går med i samtidens förkastande av den klassiska synen på sexualitet och äktenskap menar sig bara ha omtolkat vissa bibeltexter, men van de Poll menar att det vore hederligare om dessa kristna erkände att de bryter mot den inställning som alla kyrkor, och även resten av samhället, haft tills nyligen.

Han skriver: ”Det nya etiska paradigmet är uppenbart en sorts avkristning, utifrån det faktum att det traditionella moralparadigmet var rotat i en kristen moralsyn.”

Läs mer här:
https://www.varldenidag.se/ledare/kristenheten-i-vagval-mellan-biblisk-och-sekular-varldsbild/repweh!yBJyz7gaZCek1Mz9zTb5GQ/

Inga kommentarer: