23 dec. 2008

I´m dreaming of a white Christmas

Drömmen om en vit jul har för många fått en ny betydelse:
- Den kristna nykterhetsorganisationen VITA har bildats under hösten.
- IOGT-NTO driver en stor kampanj inför julen under mottot Alla barn har rätt till en vit jul.

Men för hundratusentals barn i Sverige kommer drömmen om en vit jul bara att bli - en dröm.

Hemmets vän skriver under rubriken På önskelistan - en vit jul:

"Det skulle barnen gilla. Snön skapar stämning och ger härliga tillfällen till lek, både för barn och vuxna. Men en vit jul i förhållandet till alkohol skulle också göra julen roligare, inte minst för barnen.
...Samhällets hållning är en spegel av den hållning som finns i de flesta familjer. Få föräldrar vill att deras barn skall bli onyktra. Få föräldrar vill torka spyorna efter tonåringen som förlorat omdömet. Detta till trots är det just i hemmet som de flesta barn lär sig de första grunderna i bruket av alkohol. Barn gör, som bekant, inte som vuxna säger utan som vuxna gör, men det struntar vi blankt i.Dubbelmoralen finns alltså inte bara ”där ute” i samhället utan i våra hem och familjer. Vår relation till alkohol är komplicerad. Vi känner statistiken: Var fjärde akutvårdplats upptas för vård av dem som blivit sjuka eller skadade på grund av alkohol. Var tredje dödsolycka i trafiken orsakas av alkohol. 70 procent av allt våld polisen får ta hand om är alkoholrelaterat.Vi vet att 250 000-300 000 barn växer upp i familjer med minst en alkoholberoende förälder. De ”glömda barnen” är visserligen glömda, fast vi känner till dem. Vi vet att var tionde brukare av alkohol löper stor risk att bli alkoholist. Lägg därtill att nästan alla svenskar har någon vän eller släkting, som lider av stora alkoholproblem."

Dagen skriver under rubriken Nyktra föräldrar överst på barns önskelista inför julen:
"Vart tionde barn känner obehag inför julen eftersom föräldrarna dricker, visar en ny undersökning.
På uppdrag av IOGT-NTO-rörelsen frågade ungdomssajten Lunarstorm barnen om de känner obehag varje jul på grund av att vuxna i deras närhet dricker alkohol. Fler än vart tionde barn av de totalt 23 552 som svarade på frågan tycker att de känner ett sådant obehag. - Det är en hög siffra som visar att det här inte bara gäller barn till riskbrukare eller missbrukare utan även i högsta grad barn till så kallade normalkonsumenter, säger Anna Carlstedt, vice förbundsordförande för IOGT-NTO, till Sundsvalls tidnings nätupplaga."

Samtidigt skriver Aftonbladet om julklappstips Klappar som kluckar:
"Whiskyförsäljningen ökar– som vanligt inför julen
”Gäller att hitta sin personliga smak”
Whiskyflaskor säljs friskt på Systembolaget inför julen. Det är inte så konstigt, enligt whiskykännaren Mikael Christiansson.
– Whisky, och andra fatlagrade destillat, har ofta en robust och värmande karaktär som passar extra bra i vintermörkret runt juletid, säger han.
Mikael Christiansson berättar att Systembolagets whiskyförsäljning ökar inför julen. Julklappswhisky är med andra ord ett begrepp. Och en rökig sort ligger nära till hands.
– Om man tittar på gemene man i Sverige så har vi en förkärlek till allt som är smakrikt. Det gäller såväl mat som vin, whisky och så vidare. Förmodligen är det därför som rökig whisky är exceptionellt framgångsrik i Sverige."

Samtidigt som många barn med tindrande ögon ser fram mot julhelgen, så finns det massor av barn i Sverige som ser julen närma sig med fasa, med tunga minnen från tidigare julhelger där föräldrarna inte har varit "närvarande", utan passat på att dricka sig fulla under några sammanhängande lediga dagar.

"I´m dreaming of a white Christmas".
- Gud, låt den drömmen bli verklighet för många barn i Sverige denna julhelg.


peppebaron

Inga kommentarer: