21 mars 2012

Morgonkoll 21/3

rupebas morgonkoll den tjugoförsta mars
När ”samhället” misslyckas tar kyrkan vid
Jacob Rudolfsson skriver på SEA:s hemsida - "Har samhället misslyckats när kyrkor och välgörenhetsorganisationer delar ut mat till uteliggare eller ger tid och omtanke åt missbrukare och prostituerade? Det undrade Svenska Dagbladets ledarskribent Maria Ludvigsson nyligen.
I en intressant ledare som publicerades i söndags synar hon resonemanget bakom inställningen om välgörenhet verkligen hör hemma i ett gott samhälle. Ska inte de skattefinansierade verksamheterna vara tillräckliga? Finns det inga tjänstemän som kan ställa allt till rätta? Lever vi inte i en välfärdsstat?
"

Nyateismen diskvalificerar sig själv
Per Ewert och Mats Selander skriver i Svenska Dagbladet - "Med frispråkiga män som Richard Dawkins, Christopher Hitchens, Sam Harris och i vårt land Christer Sturmark i spetsen har nyateismen under ett decennium varit en kraftfull röst i det offentliga samtalet kring tro och religion. Kraftfull, men förbluffande aggressiv, kanske bör tilläggas. En studie av dessa centrala förkunnare visar tydligt att de nutida ateisternas främsta företrädare lagt sig till med en häpnadsväckande intolerant, ibland närmast totalitär inställning."

Ett rent samvete
Ruth Nordström skriver i Världen idag - "Ett svenskt livsstilsmagasin presenterade för en tid sedan en intervju med en känd svensk idrottsman som vunnit mängder med medaljer och utmärkelser och varit mycket framgångsrik. Samtidigt hade han levt ett hårt och härjat liv, med många skandaler och uppmärksammade kärleksaffärer. Efter att ha berättat om sitt vilda leverne svarade han på frågan om vad han skulle önska sig om han fick önska sig precis vad han ville: "Ett rent samvete". "Jag har gjort saker som påverkar mitt samvete alldeles för mycket och jag skulle göra mycket för att bli av med den ryggsäcken."

Den normerande lagstiftningen
Åke Hällzon skriver i Hemmets Vän - "Och under hela denna tid har det i debatten alltid varit den vuxnes perspektiv och dennes ”rätt” som haft företräde: rätt till adoption, rätt till inseminering, rätt till surrogatmamma.
Men barn är inte, och har aldrig varit, en rättighet. Som så mycket annat i livet är ett barn en gåva. För visst kan ett par som får barn vara urusla föräldrar. Och en ensamstående kan vara en utmärkt förälder. Men ur det resonemanget följer ingen rättighet att alltid få bli förälder. Det finns många berättelser om fäder som överger sina barn. Men tycker vi att dessa berättelser har så lyckliga slut att vi därmed vill lagstifta bort pappan? Och är det verkligen statens uppgift att i varje läge tillgodose medborgarnas längtan efter barn? Svaret på dessa frågor i dagens Sverige tycks enligt majoriteten i riksdagen vara ja.
"

På dansk
Danskernes kirkegang er stigende

Kristeligt Dagblad - "Siden 1995 er antallet af danskere, der i løbet af en uge er i kontakt med kirken, vokset med en tredjedel, viser de seneste kirkegangstal fra TNS Gallup
”Det giver mig noget med hjem. En indre ro. Jeg bliver ladet op af det.”
Läs också i Dagen


På norsk
Frelsesoffiser som dekorasjon på Norwegian-fly?

Kristne heltinner kan få plass på flyhalen
Norske Dagen - "Fire nye Norwegian-fly skal dekoreres. Misjonær Liv Kyllingstad Godin og Frelsesarmé-oberst Othilie Tonning er nominert."

Inga kommentarer: