5 mars 2012

Nya uppgifter om pastor Jean

Nya uppgifter om pastor Jean
Diakonia i Kong-Kinshasa bekräftar uppgifterna om att pastor Jean som utvisades från Sverige har tillfångatagits av militären och utsatts för grov tortyr. Stefan Swärd skriver på sin blogg om rapporten från Diakonia:
"Han anlände till Kinshasa på fredagen. Han hade inga problem med immigrationsmyndigheten på flygplatsen, men då han lämnade flygplatsen fångades hans taxi upp av militärerna som bevakar utgången. De började fråga ut honom om hans identitet och vad han gjort i Sverige. De sökte igenom hans bagage och hittade en affisch från en konferens/föredrag han hållit i Stockholm om den politiska situationen i Demokratiska Republiken Kongo. Det var då han arresterades, anklagad för att tillhöra diasporan som attackerar myndigheterna och är emot systemet på plats. De kallade dit de andra militärerna, som tog honom i sitt fordon till en okänd destination. Hela natten torterades och trakasserades han. Tack vare någon såg honom där borta, kunde han få hjälp att kontakta en vän. Militärerna berövade honom allt han hade, pengar, bagage, bibel…
Det var nu nyheten blev allmänt känd. På lördagen fortsatte tortyren, men tack vare ingripandet från en broder i den svenska kyrkan, vid namn Lumombo, vilken kunde få sina kontakter i Kinshasa att få ut honom därifrån och ta honom till sjukhus för vård. Utöver skadorna på huvud, bröst och rygg, har han fått en spark så att han inte kan gå, och han hostar kraftigt. Det var i detta tillstånd jag träffade honom i morse. Han håller sig gömd på en plats han inte kan avslöja för mig av säkerhetsskäl."
Läs mer på Stefan Swärds blogg

Inga kommentarer: