8 juni 2014

Tidig söndagsmorgon på Färöarna

Veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen, och denna söndagsmorgon vaknar vi upp i Torshavn på Färöarna.

"Ukens fest" i Tönsberg
Tidigare i veckan var vi på en mini-turné till Tönsberg med kören från Moss kår. Där fick vi veta att Tönsberg är den äldsta staden i Norge och att kommendör Dahlström föddes i huset rakt över gatan från kåren.

I Tönsberg var det "Ukens fest" (=Veckans fest). Det är en samling som de flesta kårerna hade förr i tiden. Sist vi bodde i Norge för trettio år sedan hade vi "Ukens fest" även i Moss. Första gången vi var på "Ukens fest" var det en stor överraskning. Det var ett vanligt möte, med sång, musik, predikan, vittnesbörd. Men mitt i mötet avbröts mötet och kaffe och smörgåsar bars in till mötesbesökarna som satt kvar i sina bänkar. Under kafferasten såldes det lotter till kvällens lotteri. Efter kaffet, lottförsäljning och vinstutdelning återgick man till mötet med predikan och eftermöte. Men i Tönsberg satt man vid kaffeborden hela mötet.

På mötet i Tönsberg talade jag över ämnet "Mellan Kristi Himmelfärdsdag och pingst". Tänk vad fruktansvärt ensamma lärjungarna måste ha känt sig. Jesus var inte längre bland dem och den Helige Ande hade inte kommit.

Under veckan har det också varit Sveriges nationaldag. Rut och jag var ute och reste hela dagen på väg till Färöarna, så det blev inget nationaldagsfirande för vår del. Däremot fick vi bilder från andra delar av familjen som firade nationaldag. Här har vi den yngsta familjen, Baronowsky Mini, som har klätt upp sig för den speciella dagen.

Eftersom vi ända år inne på det personliga, räknar vi med att träffa alla våra familjer i midsommar: Baronowsky Mini, Baronowsky Medium, Baronowsky Maxi och Baronowsky Well-done. (Den sistnämnda familjen består av Rut och mig och Well-done betyder väl genomstekt).

Inför det gemensamma midsommarfirandet fick vi ett mejl att en av svärdöttrarna har gått en kurs för att lära sig binda blomsterkransar. Det ser väl inte så dåligt ut?

I fredags startade vi, som sagt, resan till Färöarna. Det tar tid. Vi startade hemifrån vid elva-tiden på förmiddagen och kom fram halv nio lokal tid (halv tio norsk/svensk tid).

På lördagen hade vi en kurs för anställda i Frälsningsarmén, för att de skulle få lite mer kunskap om organisationens historia, tro och verksamhet. På lördagskvällen hade vi det första mötet i pingstkonferensen. Idag (söndag) har vi två möten och på måndag (Annandag Pingst) har vi två möten.
Utsikt över Torshavn från vårt nattlogi

/Peter Baronowsky

1 kommentar:

Anonym sa...

Bild som väcker fina minnen. Hade förmånen att resa med Oslo 3 musikkår till öarna i september 2007. Trevliga musikanter - Vänliga värdar - Vilda, vackra Färöarna: Nordatlantens pärla!

Mikael Ljungholm