29 nov. 2015

Tidig söndagsmorgon på Jelöy den Första Advent

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen. Förra söndagen vaknade vi upp i Haugesund, närmare femtio mil västerut från Moss..

Nu är det söndag igen och vi sätter oss snart i bilen för att köra två och en halv timme norrut till Hamar där vi ska ha en bibeldag. Men däremellan har det hänt en hel del saker.

I tisdags hade vi besök av två frälsningsofficerare från Lettland, Marina och Janis. Marina blev frälst i fängelse och Janis hade också  en brokig bakgrund. Efter sin frälsningsupplevelse började de arrangera kristen hjälpverksamhet på egen hand. De hade bibelläger för barn och ungdomar och startade en verksamhet bland missbrukare. De bodde då i Jekabpils.

Under den perioden hade Marina en syn. Hon såg sig själv göra det sociala och evangeliska arbetet i en uniform. På den tiden kände de inte till Frälsningsarmén. Jekabpils ligger tio mil ifrån den närmaste frälsningsarmékåren. Vid ett senare besök i Daugavpils fick Marina syn på kårofficerarna i staden. Det ledde till att Janis och Marina blev soldater och senare frälsningsofficerare. De leder nu den snabbast växande kåren i Lettland.

På bilden ser vi Janis och Marina. I mitten står deras dotter Viktoria som just har sökt till Officersskolan i Lettland för att utbilda sig till frälsningsofficer. Viktorias son, Armen, finns också med på bilden.

Den som brukar läsa denna veckokrönika förstår att vi reser en hel del i vår nuvarande tjänst. Så här kan det gå till: Den gångna veckan skulle vi åka till Mo i Rana. Det ligger ungefär hundra mil norr om  Moss där vi bor. Först måste vi då ta oss till Oslos flygplats som ligger 10 mil norr om Moss.

Normalt kör vi bil till flygplatsen, men om vi ska åka med ett morgonflyg kan det vara besvärligt att passera Oslo i morgonrusningen. Så den här gången valde vi att ta tåget till flygplatsen.

Dagen började med en halvtimmes promenad till stationen i Moss. Därefter tog tåget en knapp timme till Oslo Centralstation. Sedan fortsatte vi med Flygtåget till flygplatsen Gardermoen.
Efter en del väntan flyger vi sedan till Trondheim. Den resan tar ungefär en timme. Därefter byter vi flygbolag och flygplan och reser med Wideroe flygbolag i ett propellerplan.

Efter en timme i propellerplanet ska vi landa i Mo i Rana. Det gick inte så bra. Piloten fick avbryta inflygningen och dra på full gas för att få upp planet igen. Orsaken var dimman, som gjorde det omöjligt att hitta flygplatsen.

Vi fick då ligga uppe i dimman och cirkla runt till det var dags att göra ett nytt försök. Den här gången lyckades piloten landa planer i Mo i Rana.

Dagen efter var det dags att åka hem igen. Då var det propellerplan till Bodö, norr om polcirkeln, för vidare flyg söderut till Oslo. Därefter var det två tågresor innan vi till slut kom hem till Moss och den avslutande halvtimmespromenaden till huset där vi bor. Resor tar tid!! De två senaste dagarna har vi haft 13 timmar effektiv restid.

Varför skulle vi resa till Mo i Rana, kanske någon undrar. Jo, kåren håller just på med en öppen soldatförberedelsekurs och vi blev inbjudna att ha två lektioner som kårledaren ville ha hjälp med.

Mellan 30 och 40 kursdeltagare dök upp och vi fick möta en extremt mottaglig grupp människor som verkligen tog till sig budskapet.

Undervisningskvällen var tre och en halv timmar lång. Rut och jag undervisade var sitt pass, den lokala sånggruppen "Gutta Boys" sjöng och mat serverades mellan undervisningspassen. (Den äldste medlemmen i Gutta Boys är bara 94 år.)

Jag fick i uppdrag att undervisa om kapitlet "Liv och kärlek", som mest handlade om sexualetik och äktenskap, och Rut undervisade om "Tjänst och evangelisation".

Men, som sagt, nu är det söndag och snart sitter vi i bilen för att köra till kåren i Hamar för ytterligare en bibeldag.

Sedan är det dags för en ny vecka och jag önskar dig en välsignad adventstid.
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: