30 juli 2020

UTMANINGEN 30 juli - Dom 14

"HERRENS ANDE KOM ÖVER HONOM" - Dom 14

Bibelläsning: Domarboken 14
Läs bibeltexten här

Då föll Herrens Ande över honom, och han slet sönder lejonet med bara händerna, som vore det en killing.”  (Dom 14:6 FB)


Det står vid flera tillfällen, på olika sätt, att Herrens Ande verkade på Simson:
-”Herrens Ande började verka på honom...” (Dom 13:25)
-”Då föll Herrens Ande över honom… ” (vers 6)
-”Herrens Ande kom över honom...” (vers 19)


Även om situationerna som beskrivs kan synas underliga, framgår det tydligt att Simson genom kraften av den Helige Ande kunde göra vad han egentligen inte kunde göra.

Det är samma sak som händer med apostlarna på pingstdagen. De kunde plötsligt göra saker som de inte kunde göra.



Men det finns en skillnad. I det gamla förbundet verkade den Helige Ande genom utvalda människor vid utvalda tillfällen. Men nu, i det nya förbundet, är Guds Ande utgjuten över alla människor (Apg 2:17).


Det betyder att Guds Ande genom dig kan göra det du inte kan göra. Det gäller de andliga nådegåvorna  (1 Kor 12:7-11). Jesus säger att tecken ska följa den som tror (Mark 16:17). Jesus säger till och med att den som tror på Honom ska göra större gärningar än Jesus själv (Joh 14:12).


Tror du på det? Tror du på vad Jesus säger? Då kan du förvänta dig att Herrens Ande genom dig kan göra det som du inte kan göra.

- Mannakorn att tugga på under dagen: Den Helige Ande kan göra saker genom mig som jag själv inte kan göra.
___________________
Innehåll:
Simsons bröllop med en kvinna som var en filisté.
Filisteerna lyckas få Simsons hustru att avslöja Simson gåta och Simson vänder hem i vredesmod.


Kommentar:
Att ingå äktenskap med de hedniska folken hade Gud strängt förbjudit. Simsons föräldrar var emot att Simson skulle gifta sig med en filisteisk kvinna, men lät sig till slut övertalas att gå med på bröllopet, vilket slutade med en katastrof.

Uttrycket "Hade ni inte plöjt med min kviga" (vers 18) syftar på att filisteerna hade hotat Simsons hustru för att komma på lösningen på Simsons gåta.

Simson hade fått en övernaturlig kraft genom den Helige Ande, men använde den inte bara för att göra det som gott, utan också för sin personliga vinning. De andliga gåvorna uppenbaras idag "så att det blir till nytta" (1 Kor 12:7) och inte för egen vinnings skull.

Det finns de som reagerar mot att människor med många fel och brister kan använda Andens gåvor i tjänst för Gud. Men om inte Gud kan använda människor med fel och brister i sin tjänst, vem skulle han då kunna använda?

Till eftertanke:

Fundera över uttrycket "om inte Gud kan använda människor med fel och brister i sin tjänst, vem skulle han då kunna använda?"
- Hur tänker du om det i förbindelse med Andens gåvor (1 Kor 12:7-11)


Det står att dessa gåvor kan uppenbaras i var och en.
- Hur är dina upplevelser av Andens gåvor i ditt liv?
- Vad kan du göra för att Herren ska kunna använda dig mer med sin övernaturliga kraft?


Inga kommentarer: