8 juli 2020

UTMANINGEN 8 juli - Josua 15

GRÄNSER

Bibelläsning: Josua 15
Läs bibeltexten här

”Dess södra gräns började vid änden av Döda havet, vid dess sydligaste vik, gick vidare söder om Skorpionhöjden och fram till Sin. Sedan…” (Jos 15:2-3 FB)

Kapitlet är en detaljerad beskrivning av gränserna för Juda stams område. Varje stams område hade sina gränser och varje rike har sina gränser. Man vet var ett rike börjar och var det slutar.
Så är det också med Guds rike. Guds rike är ett osynligt rike som finns mitt ibland oss. Det har sina bestämda gränser. Var går dessa gränser?

Vi ber i bönen Fader Vår, ”låt ditt rike komma, låt din vilja ske”.  Guds rike är den plats där Guds vilja sker. Den plats där Jesus är kung.
Då Guds vilja får ske i mitt liv, där tillkommer Guds rike.
Då Guds vilja får ske i våra relationer, där tillkommer Guds rike.
Då Guds vilja får ske i vår gemenskap, där tillkommer Guds rike.
Där Guds vilja får ske i vår församling, där tillkommer Guds rike.

- Mannakorn att tugga på under dagen:  Låt ditt rike komma!
____________________ 
Innehåll:
- Vers 1-19
Gränserna för Juda stams område
- Vers 20-63
Juda städer


Kommentar:
Kaleb fick enligt Herrens befallning en särskild del bland Juda barn (vers 13). Kaleb sa att den som intar staden Kirjat-Sefer ska få Kalebs dotter Aksa till hustru. Den som intog staden, och fick Aksa till hustru, var Orniel. Denne Otniel blev senare den förste domaren i Israel. Otniel spelade en viktig roll i Iraels historia då han besegrade en stor fiendehär och gav landet ro i fyrtio år (Dom 3:9-11).

I kapitlet får vi en uppräkning av alla de städer som Juda intog (vers 20-61). Men sista versen i kapitlet börjar ett "Men". Staden Jerusalem kunde de inte inta. Jebusiterna bodde där och kom att göra det under en lång tid. Många år senare intog kung David Jerusalem och staden fick namnet Davids stad (2 Sam 5:6-7).

Till eftertanke:
"
Då Guds vilja får ske i mitt liv, där tillkommer Guds rike.
Då Guds vilja får ske i våra relationer, där tillkommer Guds rike".
- På vilket sätt får Guds rike tillkomma i mitt liv?
- På vilket sätt tillkommer Guds rike i våra relationer?

Inga kommentarer: