9 juli 2020

UTMANINGEN 9 juli - Josua 16

KOMPROMISS

Bibelläsning: Josua 16
Läs bibeltexten här

Men de fördrev inte kananeerna, som bodde i Gezer. Därför bodde också kananeerna kvar bland Efraims barn”  (Jos 16:10 FB)

Många verser talar just om detta. De lät folket bo kvar mitt ibland dem. Faran var inte i första hand att de andra folken skulle överfalla Israels folk. Faran var att de andra folken skulle förleda Israels barn att avfalla från Gud:
De övergav Herren, sina fäders Gud, som hade fört dem ut ur Egyptens land, och följde andra gudar, gudarna hos de folk som bodde omkring dem. Dem tillbad de och väckte därmed Herrens vrede. Så övergav de Herren och tjänade Baal och astarterna” (Dom 2:12-13 FB).

Vi löper samma risk då vi kompromissar med synden och accepterar en viss synd att ”bo” kvar hos oss. Ett ordspråk säger ”Om du inte övervinner synden kommer den att övervinna dig.”

På samma sätt går det då vi kompromissar med sanningen. Sanningen gör oss fria, men om vi kompromissar med sanningen blir vi ofria.
- Mannakorn att tugga på under dagen:  Gud vill se ett folk som kompromisslöst följer Honom.
_________________
Innehåll:
Fortsättning av fördelningen av landet
Efraims och Manasses landområden


Kommentar:
Då israeliterna kom in i löfteslandet hade de varit ett nomadfolk som vandrade omkring i mer än fyrtio år. Då de nu blev bofasta och började odla marken blev de frestade att tillbe fruktbarhetsgudarna som kananeerna dyrkade för att få bättre skördar. 

Man kanske tänkte "Det kan väl inte vara så farligt". Men det var så farligt. Det ledde senare fram till att israeliterna blev besegrade och fick gå i landsflykt till Babylon.

De religioner man mötte i Kanaan var fokuserade på fruktbarhet. Det förekom tempelprostitution och i vissa fall även människooffer.

I de flesta fall lämnade man inte tron på Gud, men man trodde på Gud och samtidigt på andra gudar. Som om Gud inte skulle vara nog! Många år senare utbrister profeten Elia till folket: "Hur länge skall ni halta på båda sidor? Om det är HERREN som är Gud, så följ honom. Men om det är Baal, så följ honom."  (1 Kung 18:21)

Till eftertanke:
Gud vill ha ett helhjärtat folk.
-Vad innebär det för mig att leva helhjärtat för Gud?

Gud vill ha ett folk som inte kompromissar med sanningen. Jesus säger att sanningen ska göra oss fria (Joh 8:32).
-På vilket sätt kan kompromiss med sanningen göra oss ofria?

Inga kommentarer: