29 apr. 2021

BOKEN JAG ALDRIG SKREV


 ”Tänkomdetärsant-boken”, så hette den, den där boken som jag ville skriva, men som jag aldrig skrev. Jag ville ropa ut till alla politiker, till alla halvljumma kristna, till alla samfundsledare, till alla företagare, tjänstemän och kulturarbetare och alla andra arbetare, till alla människor!

-        Tänk om det är sant!

Ni skämtar och driver med den kristna tron. Till och med seriösa samhällsreportrar inom public service, Sveriges radio och television, driver med den kristna tron. Det är tillåtet att skämta grovt om det heligaste heliga. MEN!

Tänk om det är sant det som står i Bibeln. Tänk om det är sant!

-      Tänk om det är sant att det finns en Gud!

-      Tänk om det är sant att denne Gud har skapat allt!

-      Tänk om det är sant att satan finns, att han är en fallen ängel som har gjort uppror mot Gud!

-      Tänk om det är sant att det pågår en kamp mellan det onda och det goda, alltsedan detta uppror, syndafallet!

-      Tänk om det är sant att hela världen är i den ondes våld idag!

-      Tänk om det är sant att det bara finns ett sätt att återställa den ”goda” relationen mellan skapelsen och Skaparen!

-      Tänk om det är sant att Gud själv förberett försoningen mellan människa och Gud genom Jesus Kristus!

-     Tänk om det är sant att Jesus var den Messias som gamla testamentets profeter talade om och som judafolket väntat på!

-     Tänk om det är sant att det finns en väg ut ur denna ondskans värld att vi kan få bli inplanterade i Guds rike, i ljusets rike, i gemenskapen med Gud, genom tron på Jesus!

Och viktigast av allt:

-     Tänk om det är sant att Jesus dog på korset för mina synder, men att han uppstod på tredje dagen till nytt liv.

-     Tänk om det är sant att Jesus lever idag!

Historikern Dick Harrison har nyligen gjort en genomgång av källmaterialet omkring Jesu uppståndelse. Resultatet presenteras i två artiklar i Svenska Dagbladet, den 3 och 4 april 2021.  Harrison menar att bland alla de teorier som skulle kunna förklara den tomma graven är uppståndelse-teorin den mest tillfredsställande. Och rubriken till en av artiklarna är: ”Uppståndelsen – tänk om det osannolika är sant.”

Tänk om det är sant allt det som står i Bibeln! Hur ska jag ställa mig till detta? Om Bibelns budskap är sant och jag har försummat att ta det till mig, då har jag missat något fundamentalt i livet.

Nej, jag skrev aldrig den där boken. Men utmaningen kvarstår för oss alla att verkligen undersöka vad som är sant. Bevisen för Bibelns sanningar finns där om vi bara vågar undersöka dem.

I Psalm 119:89–90 läser vi:  ”För evigt, Herre, står ditt ord fast i himlen.” Och tre av evangelierna citerar samstämmigt Jesusorden: Himmel och jord ska förgå, men mina ord ska aldrig förgå. (Matt. 24:35; Mark. 13:31 och Luk. 21:33)

Jesus lever också idag. Han kallar fortfarande människor till sig. Han talar fortfarande genom sitt ord. Och var och en som vill får komma till honom. Han säger att Bibelns budskap är dolt för de visa och kloka men uppenbarat för de små. Och han ropar ut:

Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, för jag är mild och ödmjuk i hjärtat. Då ska ni finna ro för era själar, för mitt ok är milt och min börda är lätt”. (Matt. 11:28-30)

Tänk om det är sant.

Inga kommentarer: