12 apr. 2021

GUDS NAMN - Del 2

 


Dag 2: Guds namn ”Jehova – Jireh” = Herren förser

Bibeltext: Matteus 6:25-34

Nyckelvers:                                                                                        

”Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.” (Matt 6:33)

Jehova-Jireh förekommer bara en gång i gamla testamentet. Det är Abrahams namn på Gud när han var på Moria berg för att offra sin son Isak. Gud grep in och gav Abraham ett ersättningsoffer, ett djur som han kunde offra i stället för sin son Isak.  

Namnet visar, att Gud både kan och önskar att ge oss det allra bästa. Han vill fylla alla våra behov. Han har förberett något underbart för var och en som älskar honom.

”Vad ögat inte sett och örat inte hört och människans hjärta inte anat, det har Gud berett åt dem som älskar honom.  (1 Kor. 2:9)

”Han… kan göra långt mycket mer än allt vi ber om eller tänker oss genom den kraft som verkar i oss…” (Ef. 3:20)

Han önskar att vi tillitsfullt ska lägga fram alla våra bekymmer inför honom.

”Därför säger jag er: Bekymra er inte för ert liv, vad ni ska äta eller dricka, eller för er kropp, vad ni ska klä er med. Är inte livet mer än maten och kroppen mer än kläderna? Se på himlens fåglar. De sår inte, de skördar inte och samlar inte i lador, och ändå föder er himmelske Far dem. Är inte ni värda mycket mer än de? Vem av er kan med sitt bekymmer lägga en enda aln till sin livslängd?

Och varför bekymrar ni er för kläder? Se på ängens liljor, hur de växer. De arbetar inte och spinner inte. Men jag säger er: Inte ens Salomo i all sin prakt var klädd som en av dem. Om nu Gud ger sådana kläder åt gräset, som i dag står på ängen och i morgon kastas i ugnen, hur mycket mer ska han då inte klä er? Så lite tro ni har!

Bekymra er därför inte och fråga inte: Vad ska vi äta? eller: Vad ska vi dricka? eller: Vad ska vi klä oss med? Allt detta söker hedningarna efter, men er himmelske Far vet att ni behöver allt detta. Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också. Bekymra er alltså inte för morgondagen, för morgondagen bär sitt eget bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga. (Matt. 6:25-34)

Tanke för dagen:

I dag får jag tacka Gud, för att han är en Gud som förser mig med allt jag behöver, när jag söker hans rike och hans rättfärdighet först av allt.

Inga kommentarer: