28 maj 2021

Israels rätt att försvara sig

 


- Åke Hällzon i Hemmets Vän -

...i detta fall handlar det om en juridisk dispyt över ett antal fastigheter i Jerusalem. Den var gnistan som resulterat i vad som snart måste beskrivas som mer eller mindre regelrätta stridigheter. Givetvis handlar det inte bara om juridiska teknikaliteter utan det handlar om olika folkgruppers rätt till närvaro i Jerusalem, det inser jag också. Men det går inte att komma ifrån att reaktionerna på denna dispyt är grotesk.

Och det som nu sker är inte begränsat till Israel, vreden som byggs upp drabbar inte bara nationen Israel utan judar i allmänhet. I helgen skanderades på gatorna i några av Londons judiska kvarter att judiska män borde mördas och deras döttrar våldtas. Att den formen av brutal antisemitism öppet proklameras i Storbritanniens huvudstad, även om det var på arabiska och därmed svårare för alla i omgivningen att förstå, är ett nederlag för allt arbete mot antisemitism som pågått sedan andra världskriget. 

I denna situation måste en sak sägas tydligt, Israel har rätt att försvara sig. Inget land i världen accepterar raketbeskjutning – fler än 1 500 har avfyrats – från omgivande områden utan att respondera och gå till motangrepp. Hade Sverige blivit beskjutet på liknande sätt hade den svenska Försvarsmakten givetvis bemött angreppet med till buds stående medel. Fler initiativ behövs för fred i Mellanöstern och antisemitismen måste bekämpas.

Läs mer här: http://www.hemmetsvan.se/nyhetstexter.jsp?oid=8930&coid=6

Inga kommentarer: