Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet
Den gångna veckan har vi, tillsammans med goda vänner, tillbringat lediga dagar på ön Ischias utanför Neapel i Italien.
Vi startade hemifrån i Västerås kl.12:00. Eftersom flyget till Neapel var försenat missade vi färjan som vi planerat att åka med till ön Ischias. Vi lyckades ta oss till hamnen i Neapel och den enda båtförbindelse som fanns kvar gick vid midnatt. Vi fick vänta någon timme för att komma med båten. Båten, som var en bilfärja, tog en och halv timme för att föra oss ut till Ischias. Eftersom Frälsningsarméns Gästhem där vi skulle bo låg på andra sidan ön fick vi ta en taxi för att hitta dit. Då vi kom fram till området där gästhemmet skulle finnas blev gatorna smalare och smalare och till slut blev de så smala att taxibilen inte kunde köra vidare. Han stannade på en oupplyst gränd och förklarade hur vi skulle gå för att komma till Frälsningsarmén. Och vi gick och gick och till slut lystes gränden upp av Frälsningsarméns lysande skylt med den röda skölden och då visste vi att vi kommit rätt (Bild 1). Värdinnan på gästhemmet satt uppe mitt i natten och väntade på oss. Ganska snart somnade vi in och vaknade till en dag med sol och blå himmel.
I dagsljus var inte gränden lika skrämmande (Bild 2). Korset på väggen i förgrunden ledde in till kårens gudstjänstlokal och den lilla flaggan som skymtar högst uppe på taket är från takterrassen där vi åt frukost med utsikt över havet i alla riktningar.
På söndagen fick vi vara med på gudstjänsten och på tisdagen bönemötet. Vi mötte en liten entusiastisk grupp av medlemmar som verkligen tog sin gudsrelation på allvar.
På gården stod en liten bil med tre hjul som antagligen användes för evangelisationtillfällen ute på stan. Att jag finns med på bilden är för att illustrera storleken på "bilen". Större bilar än så kunde inte ta sig fram i de kvarteren där Frälsningsarmén ligger.
I Italien har Frälsningsarmén 43 officerare. 16 av dem är pensionerade men är antagligen fortfarande med i verksamheten. Man har också ca 340 soldater fördelade på 17 kårer.
I likhet med de övriga evangeliska kyrkorna har Frälsningsarmén haft svårt att etablera sig i de södra delarna av Europa (Portugal, Spanien, Italien och Frankrike). I de länderna har den katolska kyrkan varit dominerande och inte varit intresserade av att evangeliska kyrkor skulle få fotfäste i deras land. Många av medlemmarna i dessa länder domineras av invandrande sydamerikaner. Vännerna på Frälsningsarmén i Ischos beklagade sig också över svårigheterna att vinna italienare i Frälsningsarmén. Det känner vi igen från Spanien där medlemmarna och officerarna till stor del består av människor som härstammar från Sydamerika.
Nu börjar det snart att bli dags för återresa efter fantastiska dagar med strålande solsken och besök på sevärdheter och långa promenader och vi önskar våra nyvunna vänner på Frälsningsarmén i Ischias (och alla andra) en välsignad ny vecka.
Peter Baronowsky
Peter Baronowsky
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar