16 dec. 2015

Ett väckelsebudskap i adventstid

Sakarja 9
"9. Ropa ut din glädje, dotter Sion, jubla, dotter Jerusalem! Se, din konung kommer till dig. Rättfärdig är han, seger är honom given. I ringhet kommer han, ridande på en åsna,
på en ung åsnehingst.
10. Jag skall förinta alla stridsvagnar i Efraim, alla hästar i Jerusalem. Krigets vapen skall förintas. Han skall förkunna fred för folken, och hans välde skall nå från hav till hav, från floden till världens ände."
Dessa två verser är en av de vanligast förekommande adventstexterna. Låt oss se lite närmare på dem.

Vers 9 talar om det som skulle hända då Jesus kom till jorden. Han rider in i Jerusalem på en åsna och folket jublar. Det beskriver det som vi brukar kalla Palmsöndagen. Det hände för snart tvåtusen år sedan. 

Vers 10 talar om en total avrustning och fred över hela jorden. Det är inte många som skulle hävda att vi lever i den tiden. Tvärtom ser vi hur våldet eskalerar i vår tid och vapnen är fler än någonsin tidigare. Vers 10 beskriver en situation som ännu inte inträffat. Den handlar om Jesus andra tillkommelse och fredsriket som ska uppstå då.

Mellan vers nio och vers tio finns ett långt tidsintervall. Det är som om profeten skådar in i framtiden och ser två bergstoppar, Jesu första tillkommenlse och Jesu andra tillkommelse. På långt håll ser bergstopparna ut att vara ganska nära varandra, men profeten ser inte dalgången mellan de båda berstopparna, församlingens tidsålder.

Både vers nio och vers tio är sanna. Det är bara det att de inte sker samtidigt.

Advent betyder "ankomst" och adventstexterna beskriver tre olika ankomster:
1. Jesus föds som ett litet barn i Betlehem
2. Jesus rider in i Jerusalem
3. Jesus ska komma tillbaka

Texterna om Jesu födelse står i centrum närmare jul. De andas stillhet och frid. Det var inte så många som visste om vad som hände den natten. De få som visste vad som hände kom och hyllade honom, men för de flesta var det en helt vanlig natt. Texterna om Jesu födelse känns ofarliga och alla kan ta dem till sig idag.

Jesu intåg i Jerusalem väckte många känslor. Folkmassan ropade av glädje "Hosianna, välsignar är den som kommer i Herrens namn". Men alla var inte lika begeistrade. Bland folket var det många som inte tyckte om vad de såg. På bara några få dagar lyckades de vända Hosianna-ropen till rop om korsfästelse.

Texterna om Jesu andra tillkommelse talar om en ankomst som vi ännu inte upplevt. Men detta är faktiskt ett huvudämne i hela Nya Testamentet. Några av Jesu längsta tal handlar om den tiden. Några av böckerna i Nya Testametet har detta som huvudtema och i nästan alla böcker finns det perspektivet med.

Jesu födelse kan vi inte göra så mycket med. Då det gäller Jesu ankomst på Palmsöndagen måste vi ta ställning. Antingen välkomnar vi Jesus i våra liv, avvisar honom, eller tar inte ställning. Där måste var och en välja för sig själv. Den dagen då Jesus kommer tillbaka är det för sent att välja!

Jesus upprepar ofta uppmaningen att vi ska vara beredda för vi vet inte vilken dag han ska komma tillbaka. Han förklarar vad som kommer att ske i berättelsen om de tio brudtärnorna. Alla hade kommit i tid till bröllopet. Alla hade bröllopskläder på sig och en oljelampa i händerna. Alla såg ut att vara beredda. Då brudgummen dröjde somnade alla tio brudtärnorna. Här kan vi tala om frid. Julefrid. Alla sover gott. Vid midnattstid hördes ett rop att brudgummen kommer. Fem av brudtärnorna hade glömt att fylla på olja på sina lampor och medan de sprang för att skaffa olja stängdes dörren och de fick inte vara med på bröllopet. Det var helt enkelt för sent!

Varför berättar Jesus denna berättelse? Jo, för att han älskar alla så mycket att han inte vill att någon enda ska få uppleva att dörren är stängd. Han vill att alla ska vara med. Därför berättar han detta för att alla ska ta varning och vara beredda.

Det är detta om är adventstidens väckelsebudskap. Han ska komma tillbaka! Är du beredd?

Jesus tyckte detta var så viktigt att han gav sitt liv för det. Är det så viktigt för dig att du är beredd att berätta detta för någon?

Inga kommentarer: