31 maj 2017

Hur ska man läsa Bibeln?

Det finns naturligtvis många sätt att läsa Bibeln, men det handlar om att hitta ett sätt som fungerar för dig och som du kan hålla ut med.

Jesus säger att "människan skall inte leva bara av bröd, utan av varje ord som utgår ut Guds mun" (Matt 4:4). Vi ber i bönen FaderVår att Gud ska ge oss vårt dagliga bröd, och det dagliga brödet är inte bara det vi stoppar in i munnen, vi behöver också ta till oss en daglig portion av Guds ord.

Här kommer ett förslag till hur du kan läsa Bibeln:

1. Läs ett kapitel om dagen. Du kan naturligtvis läsa fler kapitel, men det är viktigt att du läser långamt och tar dig tid att "ta in" vad du läser. Hoppa inte från det ena stället till det andra i Bibeln, utan läs fortlöpande en bibelbok i taget.

2. Plocka dagens "manna" i ditt kapitel för dagen. Israels barn fick sitt dagliga manna under ökenvandringen. En portion för varje dag.
   Ditt manna kan vara något som står fram, som "talar" till dig. Det kan vara en uppmaning du bör följa, en bön att be, något till vägledning, uppmuntran eller tillrättavisning. Israels barn fick sitt dagliga manna under ökenvandringen. en portion för varje dag.

3. Skaffa dig en anteckningsbok där du skriver dagens datum och vilket kapitel du läser. Skriv in ditt manna för dagen. Det bör vara så kort så du kan komma ihåg det och grunna på det under dagen.

4. Vill du göra det riktigt bra kan du skaffa dig en läsarvän som du kan dela ditt dagliga manna med. Ni kan ringa, mejla eller SMS:a till varandra om ni inte kan träffas geografisk.

5. Så nu är det bara att sätta igång. Lycka till med bibelläsningen!

Detta var det sjätte avsnittet i serien BIBELSYN OCH BIBELBRUK.

PB

Inga kommentarer: