8 okt. 2018

Mosterns böner räddade Maleks liv

- Inblick -
När Malek Yacoub var fyra år förlorade han sin mamma i cancer. Det satte djupa spår i honom. Han kände saknad och blev utåtagerande. Under tonåren kom våld, droger och kriminalitet in i bilden. Det blev en nedåtgående spiral där Malek bara mådde sämre och sämre. Till slut mådde han så dåligt att han tänkte ta sitt liv. Men innan han gjorde det bestämde han sig för att ringa sin moster. Det blev ett samtal som förändrade hans liv.


Familjen Yacoub kom till Sverige som flyktingar från Syrien 1990. Familjen hann knappt integreras i Sverige förrän mamman blev svårt sjuk i cancer. Sjukdomsförloppet blev hastigt och 1994 när Malek, som är yngst av tre syskon, var på väg att fylla fyra dog mamman.


– Det var en tuff och turbulent tid. Ganska snart gifte pappa om sig för att få hjälp med oss barn. Mina äldre syskon fick ta hand om mig, så storasyrran kom att betyda väldigt mycket för mig. Även min moster kom att betyda väldigt mycket.


När Malek blev äldre och mer medveten om att han hade förlorat sin mamma byttes den saknad han känt mot ilska. Han blev arg och utåtagerande och kände att livet var orättvist. 


– Redan som 13-14 åring hade jag blivit gripen av polis 30-40 gånger. Men eftersom jag inte var straffmyndig blev jag ett ärende för socialtjänsten.


Det var tal om fosterhem, barnhem och ungdomsvård, men Maleks pappa kämpade och fick ha kvar honom hemma.


Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: