12 okt. 2018

Påkristning!

- Rigmor Holst i Inblick -
Det är obegripligt att ett land som Sverige är så okunnigt om sina rötter. Hur kan man glömma så fort? Om historien inte hålls levande och berättas vidare är risken stor att framtida medborgare inte vet vad landet byggde sina värderingar på.

I SVT-programmet Allt för Sverige grät en av deltagarna över hur sekulariserat landet har blivit. I USA och flera andra länder i världen är det självklart att stå upp för den judisk/kristna tron. Den beröringsskräck som finns angående en praktiserande kristen tro här i Sverige är nästintill löjeväckande.


Förmodligen trodde man att sekularismen var svaret som skulle ersätta det behov som kristendomen fyllde men det blir allt tydligare att det sekulära samhället inte har klarat av att fylla det tomrummet som uppstod när Sverige i princip blev ”avkristnat”.

I det offentliga rummet börjar religionen åter att ta plats, men det är svårt för människor som  aldrig har upplevt en personlig kristen tro att förstå skillnaden och olikheterna mellan kristendomen och de andra religionerna.

Från 1900-talets början och framåt har det pågått ett avkristnande av landet. Sekularismen står för en filosofisk åskådning som önskar minska religionens betydelse för samhället och i stället försöka göra religion till något som är högst privat.

De som aldrig har läst evangelierna i Bibelns Nya Testamente och tagit till sig Jesu ord om att gå ut i hela världen och göra alla människor till lärjungar, kan nog aldrig förstå att den kristna tron inte är en privat angelägenhet.

 Den kristna tron är till sin karaktär missionerande och evangeliserande. Den är personlig men aldrig privat. Det har kristna varit medvetna om i över tvåtusen år. Redan från första början av kristendomens historia har människor gått ut och berättat om sin tro.

Så länge de höll sig undan från samhällsdebatten fick de i stort sett leva i fred men så snart de, just för sin övertygelses skull, inte kunde tiga och framträdde för att påverka, blev de föremål för förföljelse, förlöjligande samt till och med avrättade. Många är de som genom historien inte ville böja sig för kraven om anonymitet och har fått ge sina liv för sin övertygelse.


Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: