25 feb. 2024

Tidig söndagsmorgon i Hønefoss, Norge

 








Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Den här söndagen vaknar vi upp i Hönefoss i Norge. Vi är inbjudna av kårledarna i Hönefoss, Bodil och Helge Östergreen för att hålla en Bibelhelg på kåren. Vi har tidigare fått besöka dem på många platser som de har haft ansvar för: Kristiansund, Mosjöen, Tönsberg och Hönefoss.

Då vi besökte dem senast i Hönefoss så fanns kåren i det gamla gula huset (bild 2), som låg väldigt inklämt och knappt synligt på en bakgård. Nu har kåren precis flyttat in i nya lokaler mitt på gågatan (bild 3) och vår bibelhelg fick vara den första helgen som kåren fanns i den nya lokalen.

Och vi fick verkligen uppleva att den nya kåren hade fått en bra placering på gågatan. Det droppade in människor under helgen. En del av nyfikenhet och flera blev kvar under hela gudstjänsten.

På bild 4 är det Rut som undervisar och på bild 5 är det den nybildade kören som sjunger. Dom har redan hunnit medverka i en kyrkokonsert i Tönsberg.

En av våra elever från våra år på Frelsesarmeens Folkhöyskole på Jelöy kom till mötena både fredagen och lördagen. Han var nu officer och kårledare på en kår en och en halv timmes bilkörning från Hönefoss. På fredagen satt vi och samtalade med honom om vårt bokbord och att det bara var en av våra böcker som var översatt på norska och den översattes för många år sedan av en annan tidigare elev. Det var Ruts andaktsbok "Dagboken". Då han kom tillbaka dagen efter frågade han om han inte kunde få översätta en annan av våra böcker till norska för att göra den mer tillgänglig för norrmän. Han fick med sig "Gåvoboken" och "Tolkningsboken". Han kan säkert göra en bra översättning, han har skrivit en egen bok tidigare och planerar att utge en ny bok.

Under helgen fick vi också träffa en av våra söner med familj. Dom bor i Strömstad och hade tillbringat vintersportlovet på sin stuga på fjället och var nu på väg hem.

Vi hade förstått att de skulle åka genom Hönefoss på hemvägen och vi hoppades att vi skulle kunna träffas. Vi talade om att vi förmodligen skulle vara tillgängliga på lördagen efter bibelstudiet klockan tolv och kvällsmötet klockan sex. Det passade precis och vi fick träffa dem på "Peppes Pizza" (bild 6). Deras yngste femårige son blev generad under fotograferingen och gömde sig bakom sin pappa.

Men nu är det söndagsmorgon och vi ska hålla avslutningsmötet på bibelhelgen klockan tolv och efter det vänder vil tillbaka hem till Västerås.

Med önskan om en välsignad ny vecka,
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: