7 aug. 2008

Hur blir det på söndag?

Bloggpredikan inför söndagen den 10 augusti.

Temat för söndagen är ”Friheten i Kristus” och söndagens texter handlar huvudsakligen om att hålla sabbatsbudet – eller inte?

I texten från Gamla Testamentet (2 Mos 23:10-12) kan vi läsa att vi ska arbeta sex dagar, men vila på den sjunde. I texten från Nya Testamentet däremot (Mark 2:23-28) berättas det att lärjungarna tog ax då de tillsammans med Jesus gick genom ett sädesfält på sabbaten. Då fariséerna frågade Jesus varför hans lärjungar gjorde det som var förbjudet på sabbaten svarar Jesus att sabbaten var gjord för människans skull och inte tvärtom.

Så, hur ska vi ha det? Den första texten säger att vi inte ska arbeta på söndagen, den andra texten verkar inte ta lika hårt på sabbatsbudet. Nu kanske man inte tycker att det är så hårt arbete att bryta några ax då man går igenom ett sädesfält. Men i tillägg till Guds ord hade de skriftlärda skrivit utförliga bestämmelser som reglerade exakt vad man fick göra på sabbaten. T.o.m. hur många steg man fick ta på sabbaten. Och regler är regler. Eller hur?

För några år sedan besökte vi en stad på den amerikanska ostkusten som bara några årtionden tidigare hade haft en bestämmelse om att man inte fick köra bil i staden på söndagen för att hålla stillheten under sabbaten. Resultatet blev att de som varit bortresta och kom hem på söndagen, fick parkera bilen utanför stadskärnan och gå och bära på allt sitt bagage genom staden. Jag tycker det verkar vara en kontraproduktiv regel. Den resulterar i att man måste bryta det som var sabbatsbudets avsikt för att hålla regeln.

Varför säger Gud att vi ska vila en dag i veckan? Det är ju ingen naturlag att det ska vara så. Jo, Gud ger oss den bestämmelsen för att han älskar oss och vill att vi ska må bra. För att vi ska må bra måste vi leva i en växelverkan mellan arbete och vila. Dygnsvila och veckovila.

Men det som Gud ger som en gåva har vi ofta så lätt att se som ett krav. Dagens episteltext (Gal 4:31-5:6) säger att vi är kallade till frihet och att vi inte skall låta oss tvingas under slavoket igen.

Gud vill ge dig frihet från arbete en dag i veckan. Han vill inte att du ska uppfatta hans kärleksgåva som ett slavok som förbjuder dig att göra det du vill.

På söndagen får du lägga ifrån dig vardagslitet, ta ett steg tillbaka, koppla av, vara tacksam att du har en Gud som älskar dig och vill att du ska leva i balans. Sätt dig ned med Bibeln, ta emot och meditera över Guds tankar, ta emot ord från Gud som kan bära dig då vardagsarbetet kommer tillbaka.

Bloggpredikan söndagen den 10 augusti
Tema: Friheten i Kristus
Bibeltexter: GT 2 Mos 23:10-12; Ep Gal 4:31-5:6; Ev Mark 2:23-28

Peppebaron
www.rupeba.se

Inga kommentarer: