29 aug. 2008

Religionens plats i det moderna samhället


Aftonbladets krönikör Lisa Magnusson ropar ut att "Religioner har ingen plats i det moderna samhället."

Samtidigt kan man i Dagen läsa rubriken "Religionen blir allt mer synlig i dagens samhälle." Artikeln handlar om att man anslagit 50 miljoner kronor till ett forskningsprojekt om "Religion som samhällsfaktor."

Det verkar vara någon (läs: Lisa Magnusson) som inte förstår vad det är som händer i det moderna samhället? För det är väl inte så att någon är beredd att satsa 50 miljoner kronor på en samhällsfaktor som inte har någon plats i samhället?

Redan på 1800-talet lanserade Friedrich Nietzsche uttrycket "Gud är död". Man levde då i upplysningstidens utvecklingsoptimism och väntade sig att den nya kunskapen skulle befria människan från gammal förlegad religion. Man räknade med att det bara skulle ta några år till dess att människans behov av religion hade botats.

Mer än hundra år efter att Nietzsche lanserade sitt slagord var det någon som klottrat på en husvägg i Paris "Gud är död, Marx är död - och själv mår jag inte så bra!"

Sanningen är att Nietzsche som dödförklarade Gud, själv är död, medan Gud aldrig har varit i bättre form än nu.

Det är inte så att religionen har avtagit sedan Nietzsche, den har däremot ökat sitt inflytande i det moderna samhället. Men det har tydligen inte Lisa Magnusson förstått.

Det har aldrig funnits så många kristna på jorden som i dag. Det är egentligen bara på en plats på jorden där man kan tala om en sekularisering. Och det är Västeuropa. Men många religionssociologer menar att det inte heller hos oss finns någon sekularisering att tala om. Det är bara det att det religiösa behovet har sökt sig bort från de etablerade kyrkorna till en utbredd privatreligiositet.

Man kan ju fråga sig varför Västeuropa har blivit så avkristnat jämfört med andra länder med motsvarande levnadsstandard, t.ex. Kanada. Det finns säkert många orsaker, men en sak tycker jag är tydlig. I Västeuropa har kyrkan under många århundraden förknippats med den politiska makten. I Sydeuropa genom katolska kyrkan och i Nordeuropa genom den Lutherska kyrkan. Kyrkan har stått för makt, auktoritet och myndighetsutövning. I USA däremot har det varit en bärande princip att kyrkan formellt ska vara helt skild från staten.

Men kyrkan, inte institutionen men summan av alla kristna människor, är på väg tillbaka i det moderna samhället. Den ena efter den andra kommer ut med en kristen bekännelse. Men den här gången kommer inte kristendomen tillsammans med maktapparaten. Den här gången kommer kristendomen nedifrån genom enskilda människor som fått sina liv förvandlade genom Jesus Kristus.

Så visst kommer det att finnas plats för kristendomen i det moderna samhället.

Peppebaron
http://www.rupeba.se/

Inga kommentarer: