24 aug. 2008

"Se, jag gör allting nytt"


I helgen som gick hade Rut och jag förmånen att vara talare på Lilleström kår i Norge. Kåren hade samlats till starthelg för terminen på Sjöglimt, en lägergård nära gränsen till Sverige.

Det var femte gången som Rut och jag blev inbjudna att leda en bibelhelg på kåren i Lilleström och vi känner oss lite involverade i processen kåren har gått igenom.

För tio år sedan bestod kåren i Lilleström av ett hus, ett litet hemförbund och sporadiska söndagsgudstjänster. Flera familjer som tillhörde Frälsningsarmén bodde i Lilleström, men hade sitt medlemskap i någon av de stora Oslo-kårerna.

Jag intervjuar Arnt-Willy Hjelle som säger att varje gång han passerade kårens hus i Lilleström kände han tacksamhet att han inte behövde tillhöra en sådan kår, utan fick åka till Templet i Oslo, där han var hornmusikant och ungdomsledare.

Men saker förändrade sig. I förbindelse med en tältmötesserie i Lyngdal började Arnt Willy förstå vad en kallelse är. Han hade hört om kallelser hela sitt liv på Frälsningsarmén, men hade aldrig haft något eget förhållande till det begreppet. Kåren i Lilleström, som han inte hade räknat så mycket med, började han plötsligt se som en spännande möjlighet. Han började se möjligheter och fick en vision för kåren.

Arnt-Willy började att omdefiniera sitt liv. Tidigare hade han sett sig själv som i första hand hornmusikant, sedan frälsningssoldat, sedan ungdomsledare och någonstans i botten kristen. Nu började han se sig själv som i första hand kristen. Och vad gör kristna? De vinner andra människor för Gud. Han frågade sig själv hur många han hade vunnit för Gud under alla år han spelat trombon på Templet i Oslo.

1998, för tio år sedan, flyttade Arnt Willy och hans fru Anne över sitt medlemskap till Lilleström kår och startade en barngrupp. Det var så det började. Sedan hände det ena efter det andra. I dag är Lilleström kår en levande och livaktig gemenskap. Då jag läser deras hemsida blir jag imponerad över alla aktiviteter kåren inbjuder till. Förutom alla aktiviteter för vuxna erbjuder kåren varje vecka följande barn- och ungdomsgrupper:
-Babysång .4 månader-1 år
-Småbarnssång. 1-2 år
-Hoppsa-sa. 2-4 år
-Noah. 4-6 år
-Datagruppen ”Gigabyte”. 7-12 år
-U-belon g. 6-12 år
-Söndagsskola
-Konfirmationsundervisning
-Ungdomsklubben ”Kjellern´n”

Läs mer på kårens hemsida www.frelsesarmeen.no/lillestrom

Ännu en gång uppfylls profetorden:”..tänk inte på det förgångna. Nu gör jag något nytt” Jes 43:18-19

peppebaron
www.rupeba.se

Inga kommentarer: